Χάλκη


Το πανέμορφο νησάκι της Χάλκης βρίσκεται μόλις λίγα μίλια από τη Ρόδο. Είναι ένα μικρό ορεινό νησί με χρυσές αμμουδιές, ιδανικό για όσους θέλουν να κάνουν διακοπές μακριά από το άγχος της πόλης. Νησί με υπέροχο κλίμα και ευγενικούς ανθρώπους, λειτουργεί ως «ησυχαστήριο» ψυχής και σώματος. Ο μοναδικός οικισμός της Χάλκης, το Νημποριό, είναι το λιμάνι και η πρωτεύουσα του νησιού.

Τα τελευταία χρόνια η Χάλκη έχει ανακηρυχθεί «κέντρο ειρήνης και φιλίας». Νέοι απ’ όλο τον κόσμο επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι το νησί και διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Γι’ αυτό το σκοπό έχει δημιουργηθεί και κοινοτικός ξενώνας.

Στα παραδοσιακά πιάτα της Χάλκης κυριαρχεί το οφτό, το κατσίκι ή αρνί του Πάσχα, που γεμίζεται με ρύζι και συκωτάκια και ψήνεται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Από τους θαλασσινούς μεζέδες ξεχωρίζουν οι φούσκες και οι κολιοί, η θεσπέσια κακαβιά, οι τηγανητοί γερμανοί και οι παστές σμαρίδες, ενώ από τα τοπικά τυριά η μυζήθρα (γλυκιά ή αλμυρή) και το αξεβοτύριαστο. Πασίγνωστα, επίσης, έχουν γίνει και τα χειροποίητα ζυμαρικά της Χάλκης όπως τα κουλιά, που έχουν σχήμα κοχυλιού και τα μακαρούνια, όπως επίσης και η κουλουρία, που μαγειρεύεται είτε με φρέσκια ντομάτα είτε με φακές.

Από το γλυκόκοσμο της Χάλκης, ξεχωρίζουν τα ξεροτήγανα και οι ζυμωτοί λουκουμάδες περιχυμένοι με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2018 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ