Βράζετε τη φάβα με το νερό, το κρεμμύδι, τα καρότα και το φύλλο δάφνης σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πιει το νερό της και να γίνει σαν πουρές (περίπου για 1 ώρα, ανάλογα με την ποιότητα του οσπρίου).
Αφαιρείτε το φύλλο δάφνης και περνάτε τη φάβα από το μπλέντερ, προσθέτοντας το ελαιόλαδο, το μαστιχέλαιο και το αλατοπίπερο.
Τη σερβίρετε χλιαρή ή κρύα, συνοδεύοντας την με λεπτές φέτες χταποδιού ή ψητές γαρίδες-αν θέλετε αρωματισμένες και αυτές με λίγο μαστιχέλαιο.