Συνταγή: Άννα Γαλάνη Από το Άρθρο της Νίκης Μηταρέα «Πάρος – Στην Καρδιά των Κυκλάδων», Στήλη «Πατριδογνωσία – Η Γαστρονομική Γεωγραφία της Ελλάδας» Πηγή: Περιοδικό “Cook Book”, Εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», Τεύχος 14, Αύγουστος 2009
Υλικά
1 κιλό
χταπόδι
500 γρ.
κριθαράκι
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
½ ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί λευκό
1 ξυλαράκι κανέλας
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα μπούκοβο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
4 ντομάτες ώριμες μέτριες
ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Αλάτι (αν χρειαστεί)
Εκτέλεση
Αχνίζουμε το χταπόδι μέχρι να βγάλει το νερό του και να μαλακώσει.
Το βγάζουμε και το κόβουμε σε μπουκιές.
Σουρώνουμε το ζουμί και το κρατάμε.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο με το ελαιόλαδο για 2 λεπτά και προσθέτουμε το χταπόδι και τα μπαχαρικά.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το ζουμί τους.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τον πελτέ και 1 ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Μόλις βράσει το χταπόδι, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό.
Μόλις βράσει, ρίχνουμε το κριθαράκι.
Όταν μελώσει, ξαναβάζουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.