Συνταγή: Δημήτρης Μαυρίκος, Εστιατόριο «Μαυρίκος»
Πηγή: Περιοδικό «Αθηνόραμα Fooding», Τεύχος 14, Άνοιξη 2010
Γεμιστό Κατσικάκι
Additional Info
-
Υλικά:
- 1 ολόκληρο μικρό κατσίκι (6-6,5 κιλά, για να χωράει στη γάστρα)
- Γέμιση:
- 1 κιλό ρύζι για πιλάφι
- 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. πλιγούρι
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 5 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 4 σκ. Σκόρδο ψιλοκομμένες
- Ολόκληρη η συκωταριά του κατσικιού (βρασμένη, ξαφρισμένη και λεπτοκομμένη)
- 2 ντομάτες μεγάλες, ώριμες, τριμμένες
- 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- 1 μέτριο φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρι
- ½ φλ. Ψιλή μαύρη σταφίδα
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας τρίμμα πορτοκαλιού
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κουτάλια μεγάλα γλυκό κουταλιού περγαμόντο (χωρίς το σιρόπι, ψιλοκομμένο)
- Αλάτι, πιπέρι
- Τρίμα κανέλλας, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, λίγο κύμινο
-
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια και σκόρδα.
- Τα σοτάρουμε να ροδίσουν και προσθέτουμε τη συκωταριά την οποία προηγουμένως έχουμε βράσει, ξαφρίσει και κόψει κομματάκια.
- Τα τσιγαρίζουμε.
- Όταν σιγοψηθεί, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, ρίχνουμε φρέσκο κρεμμυδάκι και προσθέτουμε το ρύζι και το πλιγούρι.
- Ανακατεύουμε και σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί.
- Προσθέτουμε κουκουνάρι, σταφίδα, άνηθο ψιλοκομμένο, το τρίμμα του πορτοκαλιού και όλα τα αρτύματα . μυρωδικά (αλάτι, πιπέρι, κανέλα κλπ) και ρίχνουμε λίγο νερό ώστε το ρύζι να μισοψηθεί.
- Όταν μισοψηθούν, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το περγαμόντο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Η γέμισή μας σ’ αυτή τη φάση είναι μισοψημένη.
- Στο μεταξύ, έχουμε πλύνει καλά το κατσίκι, το αλατοπιπερώνουμε, το τρίβουμε με λίγο λεμόνι, το γεμίζουμε με τη γέμιση και το ράβουμε.
- Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το βάζουμε στο φούρνο για 3 ½ ώρες.
- Την πρώτη μία ώρα στους 220ο Cσκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και τις υπόλοιπες 2 ½ στους 180ο C, και το παρακολουθούμε.
Tip: Ιδανικά το βάζουμε σε γάστρα, αλλιώς σε ταψί το οποίο κλείνουμε με αλουμινόχαρτο.
- Χρόνος:
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 10
Read 1912 times
Login to post comments