Νένα Ισμυρνόγλου
Περιοδικό «Γαστρονόμος», Τεύχος 39, Ιούλιος 2009
Γαύρος Φουρνιστός με Ζεστή Πατατοσαλάτα
Additional Info
-
Υλικά:
- 1 κιλό φρέσκος γαύρος (καθαρισμένος από κεφάλια και εντόσθια)
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 σκελίδα σκόρδου (σε φετάκια)
Για την πατατοσαλάτα:
850 γρ. πατάτες (κατά προτίμηση βιολογικής γεωργίας, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια)
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
10 ελιές Καλαμών (ή άλλες μαύρες ελιές), χωρίς κουκούτσια, χοντροκομμένες
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 1 κοφτό κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα -
Εκτέλεση:
- Ξεπλένουμε το γαύρο καλά για να απομακρύνουμε τυχόν εντόσθια και τον στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Τον βάζουμε σε ένα ταψάκι που να τον χωράει ακριβώς σε μία στρώση, τον αλατίζουμε και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά ή μέχρι να τον ψήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο το ψάρι γίνεται πιό νόστιμο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
- Ανακατεύουμε το λάδι, το λεμόνι, τη μουστάρδα, τα φετάκια σκόρδου και πιπέρι, ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι με το γαύρο, ανακατεύουμε να πάνε παντού και ψήνουμε για 12-13 λεπτά.
- Πατατοσαλάτα:
- Εν τω μεταξύ, σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, κατά προτίμηση με βαρύ πάτο, ρίχνουμε τις πατάτες με 3/4 φλιτζ. τσαγιού νερό και σκεπάζουμε με το καπάνι.
- Το νερό δεν θα σκεπάσει τις πατάτες, αλλά δεν χρειάζεται να βάλουμε άλλο γιατί θα μαγειρευτούν με τους υδρατμούς.
- Μαγειρεύουμε στην υψηλότερη δυνατή φωτιά για 3 λεπτά (μέχρι να πάρει βράση το νερό) και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 2 για κουζίνες με κλίμακα από 1 έως 9, στο 1/2 για κουζίνες με κλίμακα από 1 έως 3) και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, πάντα με σκεπασμένο το καπάκι.
- Δοκιμάζουμε αν έχουν γίνει με ένα πιρούνι -αν "κρατάνε", τις μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το λάδι, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού, τις ελιές, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά.
- Μοιράζουμε το γαύρο στα πιάτα και συνοδεύουμε με την πατατοσαλάτα.
- Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
Τί πίνουμε: Με χαρά θα άνοιγα μια νέας εποχής φινετσάτη ρετσίνα αλλά και μια Ρομπόλα ή ένα Sauvignon.
- Χρόνος: Προετοιμασία: 30’, Αναμονή 15’ περίπου, Μαγείρεμα: 20’
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες:
Read 2092 times
Login to post comments