(0 ψήφοι)

Λουκάνικα

Τα πιο διάσημα λουκάνικα των νησιών του Αιγαίου είναι αναμφίβολα της Μυκόνου, ξεραμένα στον ήλιο ή στον αέρα, τα οποία καρυκεύονται με θρούμπι και ρίγανη και έχουν λιγότερο λίπος από τα περισσότερα ελληνικά λουκάνικα.

Στη Σύρο και την Τήνο, το μάραθο και το σκόρδο είναι τα κύρια καρυκεύματα των χοιρινών λουκάνικων, και στην Τήνο το κρέας μερικές φορές ζυμώνεται με γλυκό κρασί πριν γεμιστούν τα λουκάνικα.

Στην Άνδρο τα ντόπια λουκάνικα γίνονται από κομμάτια χοιρινού κρέατος, που πλάθονται με ντόπιο κρασί, ξυσμένο πορτοκάλι και γλυκάνισο. Φτιάχνουν επίσης «πασπαλά» (λαρδί). Τα λουκάνικα είναι το βασικό συστατικό στο πιο γνωστό πιάτο του νησιού, την ομελέτα φρουτάλια ή φουρτάλια, η οποία γίνεται και στην Τήνο.

Login to post comments