Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine
Φακόρυζο
Πρόσθετες Πληροφορίες
-
Υλικά:
- 2 φλιτζ. ψιλή φακή
- 3/ 4 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες και με το ζουμί τους
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 φλιτζ. μακρύκοκκο ρύζι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
Εκτέλεση:
- Βάζουμε τις φακές σε ένα σουρωτήρι και τις ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.
- Σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις φακές για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να καλυφθούν καλά με το λάδι.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το νερό.
- Σκεπάζουμε και βάζουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Αλατίζουμε.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τις φακές για 25-30 λεπτά περίπου, ή μέχρι να κρατάνε στο δόντι.
- Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε το μείγμα πάλι να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι να δέσει.
- Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε περισσότερο νερό, εάν χρειαστεί, για να είναι το μείγμα υγρό.
- Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουν βαθύ χρυσό χρώμα, για 15-20 λεπτά.
- Βγάζουμε από τη φωτιά και αναμειγνύουμε με το μαγειρεμένο μείγμα ρυζιού - φακής.
- Σερβίρουμε.
Στα νότια Δωδεκάνησα, ο συνδυασμός οσπρίων, ιδίως της φακής, και ζυμαρικών ή ρυζιού είναι πολύ δημοφιλής. Υπάρχουν δεκάδες ελαφρώς διαφορετικές παραλλαγές του ίδιου πιάτου, με ρύζι, πλιγούρι και φρέσκα ή ξερά ζυμαρικά. - Χρόνος:
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 6
Διαβάστηκε 2584 φορές
Login to post comments