Τελευταία Νέα
Τρίτη, 25 Οκτώβριος 2011 14:59

Κοντά στα κύματα

Στο Κίνι της Σύρου μας έβγαλε η νοσταλγία του καλοκαιριού και αναπολήσαμε αξέχαστες στιγμές στο Αλλού γυαλού. Προχωρημένος Σεπτέμβρης κι ο καιρός δεν λέει να το βάλει κάτω ακόμα. Κατακαλόκαιρο έξω. Κι όμως, οι διακοπές τέλος! Γιατί τα καλά να τελειώνουν τόσο γρήγορα? Γιατί να μην ήμουν ακόμα στη Σύρο? Κλείνω για λίγο τα μάτια κι είμαι ξανά εκεί, σε αγαπημένο μαγαζί και με φίλες αγαπημένες γύρω, ακούω το κύμα να σκάει μπροστά από το τραπέζι μας, ο ήλιος απέναντι με τυφλώνει καθώς ετοιμάζεται να πέσει για ύπνο.

Τρίτη, 25 Οκτώβριος 2011 14:47

Πρωτεργάτης του Slow Food

H αληθινή γεύση της παράδοσης. Tα φωτεινά παραδείγματα όσων επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο της ανάδειξης της τοπικής κουζίνας και των προϊόντων της Σαντορίνης δεν είναι πολλά. Eνας από αυτούς που παλεύει άοκνα για τη γαστρονομία εδώ και 25 χρόνια είναι ο Γιώργος Xατζηγιαννάκης. H προσφορά του είναι μεγάλη και σημαντική, ενώ ο ίδιος, σεμνός, φιλικός και μειλίχιος, σε κερδίζει αμέσως.

Στη μαγευτική Σαντορίνη, η Γαία Οινοποιητική έδωσε διαφορετική πνοή στο παραθαλάσιο ντοματάδικο, που μεταμορφώθηκε σε οινοποιείο

Στη μαγευτική Σαντορίνη, η Γαία Οινοποιητική έδωσε διαφορετική πνοή στο παραθαλάσιο ντοματάδικο, που μεταμορφώθηκε σε οινοποιείο. Το δωρικής αρχιτεκτονικής κτίριο χτίστηκε το 1932 και δούλεψε ως ντοματάδικο έως το 1976. "Ηταν ένα από τα δεκατρία ντοματάδικα του νησιού και από τα τελευταία που σταμάτησαν να λειτουργούν", εξηγεί ο οινολόγος Δρ. Γιάννης Παρασκευόπουλος.

H αμπελοκαλλιέργεια και η διάσωση ποικιλιών της Πάρου περνά μέσα από το οινοποιείο της οικογένειας Mωραΐτη, που εδώ και τρεις γενιές παράγει ποιοτικά κρασιά, σε αντίστιξη με το τεράστιο τουριστικό κύμα, που απειλεί να σαρώσει κάθε πατροπαράδοτη διαδικασία, όπως την αμπελουργία. Το παρήγορο είναι πως οι προσπάθειες της οικογένειας ευοδώνονται, ενώ ήδη δραστηριοποιείται και η επόμενη γενιά.

Η τουριστική ανάπτυξη έχει περιορίσει τον παριανό αμπελώνα σε 6.000 στρέμματα. Eίναι μικρές εκτάσεις, διάσπαρτες σε όλο το νησί, διαμορφωμένες σε πεζούλες, όταν απαιτείται, και περιφραγμένες με ξερολιθιές. H καλλιέργεια αμπελιού και η παραγωγή κρασιού στην Πάρο είναι τόσο παλιά όσο και η καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία στο όμορφο νησί του Aιγαίου. Aλλά δεν είναι μόνο η ιστορική συνέχεια που χτίζει μια παράδοση αμέτρητων αιώνων. 

Δευτέρα, 24 Οκτώβριος 2011 15:26

Γευσιγνωσίες για τα Τοπικά Κρασιά

Για να προτείνεις κάτι, πρέπει πρώτα να το γνωρίσεις καλά. Κάπως έτσι σκέφτονται οι Οινοποιοί και οι Εστιάτορες της Σαντορίνης, που με πρωτοβουλία του γνωστού σεφ κ. Γιώργου Χατζηγιαννάκη, ξεκίνησαν μια σειρά παρουσιάσεων των τοπικών κρασιών. Πρώτες ήταν παλαιωμένες «Σαντορίνες» εννιά οινοποιείων, που προσφέρθηκαν στους οινόφιλους για να τις αξιολογήσουν και να καταγράψουν τα σχόλιά τους. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο «Νυχτέρι» στο Καμάρι και στόχος των διοργανωτών, δεν ήταν μόνο η γνωριμία των τοπικών κρασιών, αλλά η συνολική ανάδειξη ενός γαστρονομικού μοντέλου, το οποίο βασίζεται στα τοπικά προϊόντα.

Πηγή: Θηραϊκά Νέα Μάρτιος 2011 Αρ Φύλλου 601 σελ12