Τυροκομεία
Τυριά & Τυροκομικά

Τυριά & Τυροκομικά (30)

Τετάρτη, 21 Δεκέμβριος 2011 11:47 Γράφτηκε από Νίκος Βαμβακάρης

Από παστεριωμένο αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα Νάξου. Χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Διατηρείται στους +4ο C. Λιπαρά: 22,1% περίπου. Υγρασία: 62% περίπου.

Τετάρτη, 21 Δεκέμβριος 2011 11:47 Γράφτηκε από Νίκος Βαμβακάρης

Παραδοσιακό τυρί από 100% αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα Νάξου, ωριμασμένο σε κρασί της ορεινής Νάξου.

Τετάρτη, 21 Δεκέμβριος 2011 11:46 Γράφτηκε από Νίκος Βαμβακάρης

Τ' όνομα του ναξιώτικου χωριού δανείζεται αυτό το ξεχωριστής γεύσης κίτρινο τυρί από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα, οι αναλογίες ποικίλλουν ανάλογα πάντα με την εποχή, με 48% λιπαρά, περίπου. Έχει ισορροπημένη, ιδιαίτερα νόστιμη γεύση, πιο ήπια από της κεφαλογραβιέρας και ευχάριστη υφή, που θυμίζει παχιά γραβιέρα.

Τετάρτη, 21 Δεκέμβριος 2011 11:45 Γράφτηκε από Νίκος Βαμβακάρης

Οι παλιοί, από αγρότες μέχρι νοικοκυρές, εύρισκαν τρόπους να εκμεταλλεύονται και το παραμικρό υπόλειμμα. Σ' αυτό το πνεύμα, μετά την τυροκόμηση και του Θηλυκού, οι τυροκόμοι της Νάξου μάζευαν ότι απέμενε και το ζύμωναν με αρωματικά βότανα του βουνού, για να πάρει γεύση και να διατηρηθεί. Έτσι, προέκυψε ο νόστιμος κομός, τυρί με πολύ χαμηλά λιπαρά, σε σχήμα κορμού, ιδανική συντροφιά τσίπουρου και ούζου. Το τυροκομείο μας παράγει κομό με σκόρδο, πολύ καλό τριμμένο σε ζυμαρικά, και κομό με μπούκοβο, πραγματικά καυτερό, ιδιαίτερο τσιπουρομεζέ για τους λάτρεις του είδους. Ο κομός είναι ιδανικός για σαγανάκι, καθώς αφρατεύει εσωτερικά και αποκτάει κρούστα χωρίς να χάνει το σχήμα του.

Τετάρτη, 21 Δεκέμβριος 2011 11:44 Γράφτηκε από Νίκος Βαμβακάρης

Από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα Νάξου. Χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Διατηρείται στους +4C. Λιπαρά: 48% περίπου. Υγρασία: 36,8% περίπου.

Τετάρτη, 21 Δεκέμβριος 2011 11:42 Γράφτηκε από Νίκος Βαμβακάρης

Γυρνώντας στην παλιά, παραδοσιακή τυροκόμιση, το τυροκομείο μας βάζει το αρσενικό μέσα σε μούργα λαδιού,  που του προσθέτει μια μεστή, λαδένια γεύση. Δυνατό τυρί, από αιγοπρόβειο φρέσκο γάλα, με βαθειά βουτυρένια νοστιμιά, για λάτρεις αυτού του είδους τυριών. Οφείλει την ονομασία "αρσενικό" στο ότι είναι το πρώτο τυρί που τυροκομείται από το φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και παίρνει όλο το "βούτυρο". Στέκεται πολύ καλά σκέτο, σε πλατό τυριών και συνοδεύει κρασιά.

Τετάρτη, 21 Δεκέμβριος 2011 11:41 Γράφτηκε από Νίκος Βαμβακάρης

Πικάντικο τυρί, από αιγοπρόβειο φρέσκο γάλα, με πιπεράτη νοστιμιά, για λάτρεις των μερακλίδικων τυριών. Από παστεριωμένο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα Νάξου. Χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Διατηρείται στους +4C. Λιπαρά: 40% περίπου. Υγρασία: 38% περίπου.

Τετάρτη, 21 Δεκέμβριος 2011 11:40 Γράφτηκε από Νίκος Βαμβακάρης

Η ονομαστή, μυρωδάτη γραβιέρα μας (Πλήρης, Light) σε φετούλες για τοστ.

Τετάρτη, 21 Δεκέμβριος 2011 11:39 Γράφτηκε από Νίκος Βαμβακάρης

Γραβιέρα Νάξου από νωπό, κατσικίσιο γάλα που δεν έχει παστεριωθεί.

Τετάρτη, 21 Δεκέμβριος 2011 11:39 Γράφτηκε από Νίκος Βαμβακάρης

Λεπτή, εξευγενισμένη, γεμάτη γεύση βουτύρου και πρωτεϊνών γάλακτος, με αρώματα καρυδιού και αμυγδάλου. Χρώμα κίτρινο χρυσό, με μικρές τρύπες και φυσικό σκληρό περίβλημα. Ωριμάζει για 3 μήνες. Λιπαρά 25%. Υγρασία 38%, πηγαίνει με λευκά αλλά και ευγενικά κόκκινα κρασιά.

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
Σελίδα 1 από 3