Βιβλιοθήκη

Άλλη μια έκδοση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αναφέρεται στην πλούσια γαστρονομική παράδοση της περιοχής.

Εδώ, η προσέγγιση της γαστρονομίας γίνεται διαμέσου της ιστορικής οδού, ξεκινώντας από τους προϊστορικούς χρόνους και την αρχαιότητα, κάνοντας στάση στα Ρωμαϊκά χρόνια, το Βυζάντιο και την εποχή της Φραγκοκρατία (όπου το Αιγαίο ήταν μοιρασμένο ανάμεσα στους Φράγκους και τους Οθωμανούς), για να καταλήξει στο Νέο Ελληνικό Κράτος και το σύγχρονο Αιγαίο.

Στη συνέχεια, το βιβλίο χωρίζεται σε 2 μέρη – τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα – για να ξεχωρίσει τοπικά προϊόντα και συνταγές από την πλειονότητα σχεδόν των νησιών του αρχιπελάγους.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή έκδοση του Δωδεκανησιακού Οργανισμού Τουρισμού περιλαμβάνονται χαρακτηριστικές συνταγές και προϊόντα των νησιών της Δωδεκανήσου.

Μέσα από τις 10 διαφορετικές ενότητες του βιβλίου αυτού (Τυριά, Ψωμιά, Θαλασσινά, Ψάρια, Λαχανικά, Κρέας-Πουλερικά, Όσπρια, Ζυμαρικά-Ρύζι & Γλυκά), ο αναγνώστης μυείται στα μυστικά της Δωδεκανησιακής παραδοσιακής κουζίνας.

Στην έκδοση αυτή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το χαρακτηριστικό εξώφυλλο, γίνεται μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία του Συριανού λουκουμιού, που περιλαμβάνει εκτενείς αναφορές στην προέλευση της τέχνης του λουκουμιού, στη γέννηση της συριανής λουκουμοποιίας, αλλά και σε πρωτότυπες συνταγές με βάση το ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό αυτό γλύκισμα.

Η Γευσινησία από μόνη της είναι μια λέξη που σε ταξιδεύει στις γεύσεις των νησιών! Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει και αυτό εδώ το βιβλίο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων, το οποίο προσφέρει ως «πρώτο πιάτο» μια περιπλάνηση στα νησιά των Κυκλάδων, δίνοντας έμφαση στις ξεχωριστές νοστιμιές τους.

Στη συνέχεια, περιλαμβάνονται αναφορές στον τρόπο ζωής των Κυκλαδιτών και στη συμβολή αυτού στις διατροφικές τους συνήθειες, ενώ παρουσιάζονται κατηγορίες προϊόντων που πρωτοστατούν στην Κυκλαδίτικη γαστρονομία! Τέλος, το βιβλίο περιλαμβάνει χαρακτηριστικές τοπικές συνταγές, κάνοντας ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη να θέλει να τις γευτεί από κοντά.

Το βιβλίο προλογίζουν οι Νομάρχες Δωδεκανήσου και Κυκλάδων κ.κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και Δημήτρης Μπάιλας, καθώς και οι πρόεδροι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων των δύο Νομών κ.κ. Γιώργος Γιαννόπουλος και Γιάννης Δεκαβάλλας.

Ο ίδιο ο κ. Μακρυωνίτης αναφερόμενος στην ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου αναφέρει ότι «Σ’ ένα ταξίδι στην Κύπρο, πριν από δεκαπέντε χρόνια, δεν πέρασαν απαρατήρητα τα πολυάριθμα χωμένα στο έδαφος πιθάρια, που οι Κύπριοι ταβερνιάρηδες είχαν για να ψήνουν το πεντανόστιμο οφτό, ένα φορτηγό που στην καρότσα του είχαν κατασκευάσει δύο μεγάλου φούρνους, για να ψήνουν οφτό και να το μεταφέρουν στα πανηγύρια και οπωσδήποτε ο «ο φούρνος του Χότζα» που είχαν χτίσει πάνω σ’ ένα καρότσι ώστε να ψήνουν ανενόχλητα, είτε φύσαγε νοτιάς, είτε βοριάς. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την πραγματοποίηση μιας έρευνας με θέμα τον παραδοσιακό φούρνο».

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
Σελίδα 5 από 5