Βιβλιοθήκη

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και προσεγμένη έκδοση, ο γνωστός Μυκονιάτης δημοσιογράφος και επιχειρηματίας Δημήτρης Ρουσουνέλος «υποκύπτει» στο πάθος του για τη γαστρονομία και μας ξεναγεί στις ομορφιές της Μυκονιάτικης κουζίνας.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 12 ενότητες: «Φθινόπωρο», «Από τον χοίρο στο χοιρινό», «Τα χόρτα», «Ο κύκλος του μυκονιάτικου τυριού», «Πίττες», «Σαρακοστιανά και άλλα νηστίσιμα», «Πασχαλινά», «Αβγά», «Τα καλοκαιρινά», «Πουλιά, κυνήγια και άλλα», «Ψάρια και θαλασσινά», «Τα γλυκά» και, τέλος, «Το επίμετρο», καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει και σύντομες αναφορές σε συνήθειες, έθιμα, υλικά ή πρόσωπα της Μυκόνου.

Το βιβλίο αυτό, που «γεννήθηκε» από την κοινή προσπάθεια του Δικτύου Αναπτυξιακών Εταιρειών Νησιωτικής Ελλάδος «Νήσων Περίπλους», ταξιδεύει τον αναγνώστη σε όλα τα νησιά της Ελλάδας (Ιόνια, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα & Βορειοανατολικό Αιγαίο), προσεγγίζοντάς τα μέσα από συγκεκριμένα «πρίσματα»-ενότητες («Ο τόπος», «Φύση και τοπίο στο πιάτο», «Οι γιορτές», «Οι γεύσεις»).

Στο κομμάτι της γαστρονομίας, ο αναγνώστης μπορεί να βρει ενδιαφέρουσες συνταγές, αλλά και γαστρονομικό λεξικό.

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο που έχει δημιουργήσει με μεράκι ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, με σκοπό να μυήσει τους αναγνώστες στην κουζίνα και κουλτούρα της Νάξου.

Σε αυτό το βιβλίο το αλμυρό διαδέχεται το γλυκό και το φαγητό το ποτό, καθώς οι ενότητες χωρίζονται σύμφωνα με τα τοπικά ήθη και έθιμα της Νάξου, με τα ανάλογα φαγητά για την κάθε περίοδο ξεχωριστά. (Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά, Απόκριες, Ήθη & Έθιμα, Άλλοτε & Σήμερα, Έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας, Έθιμα του Πάσχα, του Ρουσελί το Σάββατο, το Αρμυροπιτάρι, Γάμος, Τυριά, Τρύγος-Χατζάνια κ.α.).

Προλογίζει ο Ηλίας Μαμαλάκης.

Συγγραφέας: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Έκδοση: Ίνδικτος
ISBN: 978-960-518-365-3

Στο βιβλίο αυτό της Νικολέττας Δελατόλα-Φωσκόλου μπορεί κανείς να βρει πλήθος συνταγών από τα Κυκλαδονήσια.

Η κατηγοριοποίηση έχει γίνει σε 18 ενότητες ώστε να μπορούν εύκολα οι αναγνώστες να ανατρέξουν σε αυτό που τους ενδιαφέρει.

Πολύ ενδιαφέρον έχουν οι συνταγές παρασκευής παραδοσιακών τυριών, γλυκών του κουταλιού, αρτοσκευασμάτων, ποτών, αλλά και συνταγές από τα χοιροσφάγια.

Έρευνα Συγγραφή: Νικολέττα Δελατόλα-Φωσκόλου
ISBN: 960-631-636-Χ

Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά - αγγλικά) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη διατροφική παράδοση του Νοτίου Αιγαίου.

Το βιβλίο περιλαμβάνει συνταγές από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, οι οποίες χωρίζονται αλφαβητικά σε 24 ενότητες (όσα και τα γράμματα της αλφαβήτου) με βάση το όνομα κάθε συνταγής.

Έκδοση: Αλέξανδρος (για λογαριασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου)

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
Σελίδα 4 από 5