Βιβλιοθήκη

Το βιβλίο «Πανηγύρια στο Αιγαίο» είναι μια μελέτη ερευνητική μα πρωτίστως βιωματική του Γιώργου Πίττα, αποτέλεσμα περιπλάνησης χρόνων και  καταγραφής εκατοντάδων αιγαιοπελαγίτικων πανηγυριών.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αποτυπώνονται τα επιμέρους κοινά στοιχεία των πανηγυριών, αλλά και οι διαφοροποιήσεις τους.

Στο δεύτερο μέρος, όπου  καταγράφονται πανηγύρια από τριάντα νησιά του Αιγαίου, με αφορμή το σπουδαιότερο πανηγύρι κάθε νησιού ακολουθείται μια βουτιά στο παρελθόν, μέσω αφηγήσεων των πιο ηλικιωμένων  πανηγυριστών είτε μέσω διερεύνησης αρχειακού υλικού, και σχηματίζεται μια ευρύτερη σύγχρονη και ιστορική εικόνα των πανηγυριών του τόπου.

 

Αντλώντας από την πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία της ως μαγείρισσας, η Λεμονιά Τσιριμώνα παρουσιάζει συνταγές που συνδέονται με την υπέροχη Σύμη. Με πρώτες ύλες τα ψάρια, τα θαλασσινά καθώς και τα λαχανικά του νησιού και βάση την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ετοιμάζει πιάτα που ξυπνούν μνήμες στον ουρανίσκο και επιθυμία για μαγειρέματα. Η έκδοση συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Συγγραφέας: Λεμονιά Τσιριμώνα
Εκδότης
: Μεταίχμιο
Σελίδες
: 128

Πρόκειται για μια προσεγμένη και καλαίσθητη έκδοση, που με απλό και κατανοητό τρόπο καταγράφει συνταγές από την Άνδρο, οι οποίες μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να γοητεύουν με την ποικιλία και την εξαιρετική τους γεύση.

Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και οι συνταγές που περιλαμβάνει αποτελούν μια πρώτης τάξης λύση για την ανανέωση της καθημερινής σας κουζίνας. Σαλάτες-τουρσιά, ορεκτικά-κεφτέδες, φουρτάλιες, τυριά, σούπες από γάλα, πίτες και ψωμιά, μαγειρευτά λαχανικά, κρεατικά, θαλασσινά-ψάρια, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, πάστες, γλυκά τηγανιού, γλυκά ταψιού, γλυκά κατσαρόλας, κουλουράκια, γλυκά μούστου, διάφορα γλυκά-χυμοί και λικέρ. Είναι τυχαίο που οι Ανδριώτες εμπιστεύονται τα τοπικά προϊόντα;

Το γευστικό οδοιπορικό συνεχίζεται στον αιγαιοπελαγίτικο χώρο, αποφεύγοντας τα τουριστικά παράλια και αναζητώντας τη μύηση σε αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις.

Περισσότερο θαλασσινή, αλλά και με τα βαρύτερα αρώματα της Ανατολής, η συλλογή αυτή αποτυπώνει τον πυρήνα του ελληνικού γευσιγνωστικού πολιτισμού.

Συγγραφέας: Μιχάλης Μαγουλάς

Το βιβλίο «Άνδρος - Μνήμες από το παρελθόν» μας ξεναγεί στις παραδόσεις της Άνδρου. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου: «Ίσως οδηγός μου να ήταν οι παιδικές μου αναφορές, προερχόμενος από ένα χωριό της Άνδρου, Συνετί, αλλά και το μεγάλωμά μου σε ένα περιβάλλον, στο οποίο κυριαρχούσε η αναφορά στη γνήσια και γόνιμη παράδοση». Πρόθεση του συγγραφέα είναι, γνωρίζοντας το γόνιμο πνεύμα των παλιότερων, να στραφούμε ενεργητικά στη παράδοση  και να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε λεπτότητα και ευαισθησία ώστε να ενισχύσουμε την πνευματικότητα μας μέσα από τη βαθιά μελέτη των πράξεων και των έργων των προγόνων μας με κριτικό βλέμμα και πλήρη συνείδηση.

Συγγραφέας: Ανδρέας Γούναρης

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
Σελίδα 3 από 5