Τυριά

Η τυροκομία στα νησιά του Αιγαίου ξεκινάει από την αρχαιότητα και φθάνει ακμαία μέχρι τις μέρες μας. Πολλά από τα απλά τυριά από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα που αναφέρονται στον Όμηρο και σε άλλα αρχαία κείμενα εξακολουθούν να φτιάχνονται με τον ίδιο τρόπο σήμερα.

Ορισμένα είναι φρέσκα, γλυκά, μαλακά. Άλλα είναι ξινά αλλά μαλακά, και άλλα στραγγισμένα, πιεσμένα και αποξηραμένα.

Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από κίτρινα τυριά που φτιάχνονται κυρίως στις Κυκλάδες και θεωρούνται από τα πιο εκλεκτά στη χώρα μας. Κάποια απ’ αυτά διατηρούνται σε ελαιόλαδο, σε οινολάσπη, ακόμα και στη μούργα του ελαιόλαδου. Ορισμένα από τα καλύτερα αγελαδινά τυριά της χώρας μας παρασκευάζονται στα νησιά των Κυκλάδων, μια παράδοση που ξεκίνησε από την εποχή της Ενετοκρατίας.