Γεύση και Παράδοση
Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2011 15:39

Η Τέχνη των Ταπεινών Υλικών

Μια παράδοση η οποία παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Μια τεχνογνωσία που απαιτεί μεράκι και γνώση. Και μια οικογένεια που με επικεφαλής τον Αντώνη Ατσόνιο, πρωταγωνιστή σε ένα από τα τελευταία διαφημιστικά του ΕΟΤ, επιμένει να ασχολείται με την αγγειοπλαστική εδώ και ενάμιση αιώνα. Τα αντικείμενά του δεν είναι μόνο διακοσμητικά, αλλά προορίζονται και για καθημερινή οικιακή χρήση.

Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2011 15:30

Το Μέλι που Κερδίζει τους Ευρωπαίους

Αρωματικό, θρεπτικό, διαυγές σαν κρύσταλλο, με τον αέρα του βουνού και της θάλασσας. Δυο γενιές μελισσοκόμων, ο Μιχάλης Σταυράκης και ο Γιώργος Δράκος, συνεχίζουν την παράδοση του θυμαρίσιου και του χοντρόμελου ή ρεικόμελου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως πριν από εκατό χρόνια. Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει αφού το μέλι τους γίνεται ανάρπαστο, με ιδιαίτερη απήχηση στους Βορειοευρωπαίους.

Τετάρτη, 26 Οκτώβριος 2011 08:31

Αμπελώνες Μυκόνου: Το Καμάρι της Μαούς

Τρύγος η ανταμοιβή του αμπελουργού. Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας του Τρύγου, άλλωστε η ονομασία τρυγήτης είναι από τις πλέον γνωστές και διαδεδομένες γι΄ αυτόν τον μήνα στο λαϊκό καλεντάρι. Ο τρύγος, σαν συμμετοχική διαδικασία εκτός από τη χρησιμοποίηση εργατών, αξιοποιεί από το παρελθόν τον θεσμό της αλληλοβοήθειας. Η λέξη «τρύγος» πολυσήμαντη που έχει να κάνει κυρίως με τη συγκομιδή των σταφυλιών και βέβαια με το πάτημά τους από το οποίο ξεκινά η διαδικασία της παραγωγής κρασιού.

 

Η Ενωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Santo, με επικεφαλής και γενικό διευθυντή εδώ και μια εικοσαετία τον Ματθαίο Δημόπουλο, διαχειρίζεται τα πολύτιμα προϊόντα της σαντορινιάς γης. Μετά την κατοχύρωση των κρασιών και της φάβας ως ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σειρά πήρε τώρα και το ντοματάκι. Στόχος το νησί να καταλάβει τη θέση που του αξίζει, εκτός από τον ταξιδιωτικό και στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

Τρίτη, 25 Οκτώβριος 2011 14:35

Δύο Αιώνες Οινικής Ιστορίας

Η παράδοση συναντά την εξέλιξη και την πρωτοπορία σε έναν από τους παλαιότερους αμπελώνες της Σαντορίνης. Oι Γιάννης & Mατθαίος Aργυρός, τρίτη και τέταρτη γενιά αντίστοιχα της οικογένειας, ανοίγουν τις πόρτες του Kτήματος Aργυρού στην Eπισκοπή Γωνιάς εξηγώντας γιατί το ασύρτικο, το αηδάνι και το Vinsanto σαρώνουν κάθε χρονιά τα βραβεία των διεθνών διαγωνισμών από άκρη σε άκρη του πλανήτη.