Επιχειρήσεις
Wednesday, 21 December 2011 11:46

Άγιος Ισίδωρος

Written by Νίκος Βαμβακάρης

Τ' όνομα του ναξιώτικου χωριού δανείζεται αυτό το ξεχωριστής γεύσης κίτρινο τυρί από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα, οι αναλογίες ποικίλλουν ανάλογα πάντα με την εποχή, με 48% λιπαρά, περίπου. Έχει ισορροπημένη, ιδιαίτερα νόστιμη γεύση, πιο ήπια από της κεφαλογραβιέρας και ευχάριστη υφή, που θυμίζει παχιά γραβιέρα.

Wednesday, 21 December 2011 11:45

Κομός

Written by Νίκος Βαμβακάρης

Οι παλιοί, από αγρότες μέχρι νοικοκυρές, εύρισκαν τρόπους να εκμεταλλεύονται και το παραμικρό υπόλειμμα. Σ' αυτό το πνεύμα, μετά την τυροκόμηση και του Θηλυκού, οι τυροκόμοι της Νάξου μάζευαν ότι απέμενε και το ζύμωναν με αρωματικά βότανα του βουνού, για να πάρει γεύση και να διατηρηθεί. Έτσι, προέκυψε ο νόστιμος κομός, τυρί με πολύ χαμηλά λιπαρά, σε σχήμα κορμού, ιδανική συντροφιά τσίπουρου και ούζου. Το τυροκομείο μας παράγει κομό με σκόρδο, πολύ καλό τριμμένο σε ζυμαρικά, και κομό με μπούκοβο, πραγματικά καυτερό, ιδιαίτερο τσιπουρομεζέ για τους λάτρεις του είδους. Ο κομός είναι ιδανικός για σαγανάκι, καθώς αφρατεύει εσωτερικά και αποκτάει κρούστα χωρίς να χάνει το σχήμα του.

Wednesday, 21 December 2011 11:44

Μελανοτύρι

Written by Νίκος Βαμβακάρης

Από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα Νάξου. Χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Διατηρείται στους +4C. Λιπαρά: 48% περίπου. Υγρασία: 36,8% περίπου.

Γυρνώντας στην παλιά, παραδοσιακή τυροκόμιση, το τυροκομείο μας βάζει το αρσενικό μέσα σε μούργα λαδιού,  που του προσθέτει μια μεστή, λαδένια γεύση. Δυνατό τυρί, από αιγοπρόβειο φρέσκο γάλα, με βαθειά βουτυρένια νοστιμιά, για λάτρεις αυτού του είδους τυριών. Οφείλει την ονομασία "αρσενικό" στο ότι είναι το πρώτο τυρί που τυροκομείται από το φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και παίρνει όλο το "βούτυρο". Στέκεται πολύ καλά σκέτο, σε πλατό τυριών και συνοδεύει κρασιά.

Wednesday, 21 December 2011 11:41

Αρσενικό Πικάντικο

Written by Νίκος Βαμβακάρης

Πικάντικο τυρί, από αιγοπρόβειο φρέσκο γάλα, με πιπεράτη νοστιμιά, για λάτρεις των μερακλίδικων τυριών. Από παστεριωμένο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα Νάξου. Χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Διατηρείται στους +4C. Λιπαρά: 40% περίπου. Υγρασία: 38% περίπου.

Η ονομαστή, μυρωδάτη γραβιέρα μας (Πλήρης, Light) σε φετούλες για τοστ.

Γραβιέρα Νάξου από νωπό, κατσικίσιο γάλα που δεν έχει παστεριωθεί.

Λεπτή, εξευγενισμένη, γεμάτη γεύση βουτύρου και πρωτεϊνών γάλακτος, με αρώματα καρυδιού και αμυγδάλου. Χρώμα κίτρινο χρυσό, με μικρές τρύπες και φυσικό σκληρό περίβλημα. Ωριμάζει για 3 μήνες. Λιπαρά 25%. Υγρασία 38%, πηγαίνει με λευκά αλλά και ευγενικά κόκκινα κρασιά.

Η κλασική αγελαδινή πολυβραβευμένη γραβιέρα Π.Ο.Π., μετά την 5ετή ωρίμανση με μεστή, βουτυράτη υφή και εμφάνιση παρμεζάνας. Η γεύση της είναι βαθειά, δυνατή και θυμίζει έντονα παρμεζάνα, με μια ιδέα από ροκφόρ στην επίγευση. Ένα τυρί που θα δώσει χαρακτήρα τριμμένο σε απλά, λευκά ζυμαρικά με βούτυρο, ενώ σκέτο θα συνδυαστεί με ξερά σύκα, μέλι με τρούφα, μαρμελάδες για τυριά και επιδόρπια γλυκά κρασιά.

Wednesday, 21 December 2011 11:37

Ξινοτύρι

Written by Νίκος Βαμβακάρης

Πικάντικο τυράκι με φρέσκο, μυρωδάτο μαυροσούσαμο, από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Ιδανικός μεζές του τσίπουρου ή της ρακής ή ως πρωινό με φρούτα ή μέλι ή σε φρέσκιες σαλάτες και σε διάφορα πιτάκια γλυκά ή αλμυρά.

<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>
Page 7 of 70