Επιχειρήσεις

Η ανδριώτισα Βιβή Παλαιοκρασσά, με γευστικές μνήμες περασμένων δεκαετιών, συγκέντρωσε παλιές συνταγές της Άνδρου σε ένα προσεγμένο και ενδιαφέρον βιβλίο το οποίο περιλαμβάνει 80 συνταγές (σούπες, σαλάτες και χόρτα, καθημερινά πιάτα, πιάτα Κυριακών και εορτών, γλυκά και ποτά) της Άνδρου. Οι συνταγές αυτές διατηρήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου και χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα τις διατροφικές συνήθειες του τόπου.

Το «Εγχειρίδιον ανδριώτικης κουζίνας» μυεί τον αναγνώστη στις ανδριώτικες γαστρονομικές διαδρομές της καθημερινότητας και των εορτών, ακολουθώντας τους μήνες και τις εποχές του χρόνου.

Η έκδοση περιλαμβάνει εισαγωγή για τα υλικά και τα εργαλεία της ανδριώτικης κουζίνας.

Το βιβλίο του Δημήτρη Ρουσσουνέλου  κάνει  μια γλαφυρή αναδρομή στις ρίζες του εθίμου, μιας παράδοσης μακραίωνης, που αγκαλιάζει τόπους και λαούς ολότελα διαφορετικούς. Λέει ο συγγραφέας: «Όπως και να το κάνεις, (το χοιροσφάγι) είναι μια κατάσταση ιδιαίτερης σκληρότητας. Αρκεί να δει (όμως) κανείς στην ώρα της θυσίας το σεβασμό στη διαδικασία, την άμεση επαφή με προαιώνιες ρίζες και συνήθειες, τη φροντίδα ώστε να υποφέρει κατά το ελάχιστο δυνατό ο χοίρος, για να αντιληφθεί ότι κάτι πολύ ιδιαίτερο συμβαίνει εκείνη την ώρα. Και ίσως αυτό να μην καθαγιάζει το γεγονός της σφαγής, αλλά το εντάσσει στο πλαίσιο ενός πολιτισμού, με κανόνες, πίστη και σεβασμό».

Σε ένα βιβλίο που συνδυάζει τις εικόνες με τις λέξεις, ο Γιώργος Πίττας αναζητά την πραγματική ταυτότητα και τις ποικίλες πτυχές της ζωής στα χιλιάδες αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Είκοσι εννέα, συνολικά, σημάδια αναδίδουν και αποκαλύπτουν το Αιγαίο: τα αρχαία, η θάλασσα, τα λιμάνια, τα καΐκια, τα ψαρέματα, η βλάστηση, οι καλλιέργειες, το αμπέλι, η ελιά, το νερό, οι πέτρες, οι οικισμοί, οι κατοικίες, τα αρχοντικά και άλλα πολλά.

Για τον συγγραφέα το ενδιαφέρον είναι ότι οι άνθρωποι του Αιγαίου, με αρκετά περιορισμένες πηγές φυσικού πλούτου, κατόρθωσαν να φτιάξουν τόσα πολλά. Στο Αιγαίο υπάρχουν ακόμη πολλές δυνάμεις που αντιστέκονται και τα «Σημάδια του Αιγαίου» είναι ένα βιβλίο αισιόδοξο, το οποίο καταθέτει την άποψη ότι μπορούμε αναπτυχθούμε χωρίς να καταστρέψουμε το περιβάλλον και την ταυτότητά μας.

Το βιβλίο «Πανηγύρια στο Αιγαίο» είναι μια μελέτη ερευνητική μα πρωτίστως βιωματική του Γιώργου Πίττα, αποτέλεσμα περιπλάνησης χρόνων και  καταγραφής εκατοντάδων αιγαιοπελαγίτικων πανηγυριών.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αποτυπώνονται τα επιμέρους κοινά στοιχεία των πανηγυριών, αλλά και οι διαφοροποιήσεις τους.

Στο δεύτερο μέρος, όπου  καταγράφονται πανηγύρια από τριάντα νησιά του Αιγαίου, με αφορμή το σπουδαιότερο πανηγύρι κάθε νησιού ακολουθείται μια βουτιά στο παρελθόν, μέσω αφηγήσεων των πιο ηλικιωμένων  πανηγυριστών είτε μέσω διερεύνησης αρχειακού υλικού, και σχηματίζεται μια ευρύτερη σύγχρονη και ιστορική εικόνα των πανηγυριών του τόπου.

 

Μέχρι την παρούσα στιγμή δεν υπάρχουν μέλη του Aegean Cuisine σε αυτό το νησί (συνολικά έχουν ενταχθεί ως μέλη του Aegean Cuisine 196 επιχειρήσεις του κλάδου μαζικής εστίασης από 28 νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου)

Αντλώντας από την πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία της ως μαγείρισσας, η Λεμονιά Τσιριμώνα παρουσιάζει συνταγές που συνδέονται με την υπέροχη Σύμη. Με πρώτες ύλες τα ψάρια, τα θαλασσινά καθώς και τα λαχανικά του νησιού και βάση την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ετοιμάζει πιάτα που ξυπνούν μνήμες στον ουρανίσκο και επιθυμία για μαγειρέματα. Η έκδοση συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Συγγραφέας: Λεμονιά Τσιριμώνα
Εκδότης
: Μεταίχμιο
Σελίδες
: 128

Πρόκειται για μια προσεγμένη και καλαίσθητη έκδοση, που με απλό και κατανοητό τρόπο καταγράφει συνταγές από την Άνδρο, οι οποίες μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να γοητεύουν με την ποικιλία και την εξαιρετική τους γεύση.

Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και οι συνταγές που περιλαμβάνει αποτελούν μια πρώτης τάξης λύση για την ανανέωση της καθημερινής σας κουζίνας. Σαλάτες-τουρσιά, ορεκτικά-κεφτέδες, φουρτάλιες, τυριά, σούπες από γάλα, πίτες και ψωμιά, μαγειρευτά λαχανικά, κρεατικά, θαλασσινά-ψάρια, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, πάστες, γλυκά τηγανιού, γλυκά ταψιού, γλυκά κατσαρόλας, κουλουράκια, γλυκά μούστου, διάφορα γλυκά-χυμοί και λικέρ. Είναι τυχαίο που οι Ανδριώτες εμπιστεύονται τα τοπικά προϊόντα;

Το γευστικό οδοιπορικό συνεχίζεται στον αιγαιοπελαγίτικο χώρο, αποφεύγοντας τα τουριστικά παράλια και αναζητώντας τη μύηση σε αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις.

Περισσότερο θαλασσινή, αλλά και με τα βαρύτερα αρώματα της Ανατολής, η συλλογή αυτή αποτυπώνει τον πυρήνα του ελληνικού γευσιγνωστικού πολιτισμού.

Συγγραφέας: Μιχάλης Μαγουλάς

Το βιβλίο «Άνδρος - Μνήμες από το παρελθόν» μας ξεναγεί στις παραδόσεις της Άνδρου. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου: «Ίσως οδηγός μου να ήταν οι παιδικές μου αναφορές, προερχόμενος από ένα χωριό της Άνδρου, Συνετί, αλλά και το μεγάλωμά μου σε ένα περιβάλλον, στο οποίο κυριαρχούσε η αναφορά στη γνήσια και γόνιμη παράδοση». Πρόθεση του συγγραφέα είναι, γνωρίζοντας το γόνιμο πνεύμα των παλιότερων, να στραφούμε ενεργητικά στη παράδοση  και να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε λεπτότητα και ευαισθησία ώστε να ενισχύσουμε την πνευματικότητα μας μέσα από τη βαθιά μελέτη των πράξεων και των έργων των προγόνων μας με κριτικό βλέμμα και πλήρη συνείδηση.

Συγγραφέας: Ανδρέας Γούναρης

<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>
Page 10 of 70