Πώς θα γίνω μέλος;

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Ποια κριτήρια πρέπει να πληροί η επιχείρηση για να γίνει μέλος στη πρωτοβουλία AegeanCuisine;

Στη πρωτοβουλία AegeanCuisine μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις διαφόρων μορφών εφόσον αυτές πληρούν ορισμένα κριτήρια η εκπλήρωση των οποίων διασφαλίζει ότι τα προϊόντα, τα αγαθά ή οι υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουν οι μετέχουσες στο πρόγραμμα επιχειρήσεις:

  • αντανακλούν και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα του Αιγαίου,
  • πληρούν συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και
  • προσφέρουν άπλετα στον επισκέπτη-πελάτη συναίσθημα και εμπειρία

Ανάλογα με το είδος κάθε επιχείρησης, ισχύουν διαφορετικά κριτήρια. Συγκεκριμένα:

 

Ομάδα κριτηρίων για επιχειρήσεις μαζικής εστίασης

Στο πρόγραμμα AegeanCuisine μπορούν να συμμετάσχουν κέντρα εστίασης διαφόρων μορφών όπως εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ουζερί, καφενεία, ζαχαροπλαστεία (που όχι μόνο πωλούν αλλά και σερβίρουν γλυκά), wine bars κοκ., στα οποία προσφέρονται αιγαιοπελαγίτικα τοπικά εδέσματα ή τοπικά προϊόντα καθώς και οίνος από τα νησιά του Αιγαίου. Τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα γίνει η αξιολόγησή τους και η επιλογή όσων θα μετάσχουν στην πρωτοβουλία AegeanCuisine, είναι τα εξής:

Εκπλήρωση υποχρεωτικών κριτηρίων

  • Τα προσφερόμενα εδέσματα είναι νόστιμα και παρασκευασμένα με άρτιο τρόπο (και όχι με αδιάφορη ή κακή γεύση ή παρασκευασμένα με μαζικό και άτεχνο τρόπο), με αποτέλεσμα το κέντρο εστίασης να ξεχωρίζει από το μέσο όρο των άλλων κέντρων εστίασης της περιοχής.
  • Το μενού με τα προσφερόμενα εδέσματα θα πρέπει, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, να βασίζεται στις τοπικές συνταγές και στα τοπικά παραγόμενα υλικά. Το ζητούμενο δεν είναι να περιοριστεί η συμμετοχή μόνο στα κέντρα εστίασης που προσφέρουν αυθεντική τοπική κουζίνα, αλλά να ενταχθούν στο πρόγραμμα και εκείνα τα εστιατόρια που ακολουθούν μια πιο μοντέρνα προσέγγιση στη γαστρονομική παράδοση του Αιγαίου και προσφέρουν μια σύγχρονη δημιουργική εκδοχή της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας εμφανώς βασισμένη σε τοπικές συνταγές ή/και σε τοπικά προϊόντα.
  • Θα πρέπει να προσφέρεται τοπικό κρασί εμφιαλωμένο από αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες και οινοποιούς (τουλάχιστον τρεις με πέντε ετικέτες λευκού και ερυθρού οίνου), ή/και τοπικό επώνυμο μη εμφιαλωμένο κρασί (χύμα) σε ασκό. Αυτό το κριτήριο δεν αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης που δεν σερβίρουν κρασί (π.χ. καφενεία, ζαχαροπλαστεία).
  • Θα πρέπει στις σαλάτες, και εν γένει στα φαγητά, να χρησιμοποιείται τυποποιημένο ελαιόλαδο καλής ποιότητας κατά προτεραιότητα τοπικό. Αυτό το κριτήριο δεν αφορά τα ζαχαροπλαστεία.

Εκπλήρωση τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα επιπρόσθετα κριτήρια (τουλάχιστον ενός για ουζερί, ζαχαροπλαστεία, καφενεία και wine bars)

  • Υψηλό επίπεδο μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής τέχνης κρινόμενο από το τελικό γευστικό αποτέλεσμα και κατά προτίμηση από επαγγελματία μάγειρα ή ζαχαροπλάστη.
  • Μεγάλη ποικιλία σε τοπικές ή παραδοσιακές συνταγές.
  • Πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας ή σπανιότητας.
  • Ανάδειξη των τοπικών υλικών που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή των εδεσμάτων.
  • Ξεχωριστή (υψηλής αισθητικής ή πρωτότυπη) παρουσίαση των πιάτων ή χρήση εξεζητημένων σκευών και ειδών στο στρώσιμο του τραπεζιού.
  • Αξιόλογη ποικιλία σε τοπικά κρασιά ή ποτά.
  • Κάβα υψηλού επιπέδου και εύστοχη καθοδήγηση του πελάτη ως προς τον κατάλληλο συνδυασμό φαγητού και κρασιού.
  • Ιδιαίτερη διακόσμηση (υψηλής αισθητικής, αυθεντικότητας ή πρωτοτυπίας).
  • Υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης που διακρίνεται είτε για την εγκαρδιότητα και ταχύτητα του προσωπικού είτε για τη γνώση και τον τρόπο που το προσωπικό παρουσιάζει και επεξηγεί τα προσφερόμενα εδέσματα.
  • Κάθε άλλο χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το εστιατόριο από το μέσο επίπεδο των εστιατορίων της περιοχής και επιτρέπει στον πελάτη να έρθει σε επαφή με το γαστρονομικό πολιτισμό του Αιγαίου αποκομίζοντας μιαν αξιομνημόνευτη εμπειρία.

Κατεβάστε και συμπληρώστε την Πρόσκληση – Αίτηση Συμμετοχής στο σύστημα προώθησης & προβολής AegeanCuisine για επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ουζερί, καφενεία, ζαχαροπλαστεία κ.α.).

 

Ομάδα κριτηρίων για παραγωγούς τροφίμων, οίνου και ποτών

Στη πρωτοβουλία AegeanCuisine μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα γαστρονομίας, τα οποία έχουν αιγαιοπελαγίτικο χαρακτήρα, είναι καλής ποιότητας, είναι εμπορεύσιμα και είναι επώνυμα. Πιο αναλυτικά:

Στη πρωτοβουλία AegeanCuisine μπορούν να συμμετάσχουν παραγωγοί τροφίμων, οίνου και ποτών οι οποίοι πωλούν προϊόντα καλλιέργειας, εκτροφής, αλιείας ή μεταποίησης, εφόσον τα προϊόντα αυτά είναι καλής ποιότητας και σχετίζονται με τη γαστρονομική παράδοση του Αιγαίου ή είναι χαρακτηριστικά τοπικά παραγόμενα προϊόντα των νησιών. Κατ’ εξαίρεση, εάν μια επιχείρηση παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας τα οποία όμως δεν σχετίζονται με τη γαστρονομική παράδοση του Αιγαίου ή δεν είναι χαρακτηριστικά τοπικά παραγόμενα προϊόντα, η AegeanCuisine μπορεί, κατά την κρίση της, να τη δεχθεί εφόσον η συμμετοχή της εν λόγω επιχείρησης συμβάλλει στην δική της προβολή και αυτής της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας.

Προκειμένου να ενταχθούν παραγωγοί τροφίμων, οίνου ή ποτών, θα πρέπει τα προϊόντα τους να είναι εμπορεύσιμα, δηλαδή:

  • να είναι τυποποιημένα, επώνυμα ή/και συσκευασμένα (τελικά προϊόντα και όχι ημιτελή τα οποία προορίζονται για περαιτέρω μεταποίηση), το δε κρασί να είναι εμφιαλωμένο ή χύμα σε ασκό.
  • να υπάρχει οργανωμένο τμήμα πωλήσεων και παραγγελιοληψίας,
  • να παράγονται σε ικανές ποσότητες ώστε να μπορούν να διατεθούν στην αγορά.

Ως επώνυμα προϊόντα νοούνται όσα φέρουν μια εμπορική επωνυμία ή την επωνυμία του παραγωγού και μπορούν, υπό αυτήν την επωνυμία, να αναζητηθούν και να ανευρεθούν στο λιανικό ή χονδρικό εμπόριο.

Όσοι παραγωγοί δεν πληρούν τα παραπάνω τέσσερα κριτήρια, δεν μπορούν να ενταχθούν στην AegeanCuisine. Λόγου χάριν, ένας παραγωγός τομάτας ή γάλακτος ο οποίος διαθέτει την παραγωγή του χύμα σε τοπικό έμπορο ή βιοτέχνη και το προϊόν του πωλείται «ανωνύμως» ή μεταποιείται και δεν διαθέτει οργανωμένη διαδικασία παραγγελιοληψίας, δεν μπορεί να μετάσχει στις δραστηριότητες της AegeanCuisine. Εξαιρούνται επίσης όσοι δεν είναι κατ’ επάγγελμα παραγωγοί, αλλά παράγουν προϊόντα από χόμπι ή ευκαιριακά (κατ’ εξαίρεση μπορούν να γίνουν δεκτοί όσοι παράγουν σπάνια ή ιδιαίτερα ελκυστικά παραδοσιακά προϊόντα). Εξαιρούνται επίσης οι περιπτώσεις οικοτεχνίας, μικρού όγκου παραγωγής ή ευκαιριακής παραγωγής χωρίς σταθερή ροή παραγόμενου προϊόντος που μόνο σποραδικά διατίθεται στο εμπόριο.

Κατεβάστε και συμπληρώστε την Πρόσκληση – Αίτηση Συμμετοχής στο σύστημα προώθησης & προβολής AegeanCuisine για παραγωγούς τυποποιημένων, συσκευασμένων, εμφιαλωμένων τροφίμων και ποτών.

Κατεβάστε και συμπληρώστε την Πρόσκληση – Αίτηση Συμμετοχής στο σύστημα προώθησης & προβολής AegeanCuisine για οινοπαραγωγούς.

 

Ομάδα Κριτηρίων για επισκέψιμους χώρους παραγωγής τροφίμων, οίνου και ποτών

Στη πρωτοβουλία AegeanCuisine μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων, οίνου και ποτών οι οποίες διαθέτουν επισκέψιμους χώρους οι οποίοι πρέπει να είναι διαμορφωμένοι ελκυστικά και να δίνουν στον επισκέπτη μια πλήρη εικόνα για τον παραδοσιακό ή τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής τροφίμων, οίνου ή ποτών στην περιοχή του Αιγαίου. Μια επίσκεψη σε έναν χώρο παραγωγής θα πρέπει να είναι μια ενδιαφέρουσα, επιμορφωτική και ευχάριστη εμπειρία.

Προκειμένου επισκέψιμοι χώροι παραγωγής τροφίμων, οίνου και ποτών να ενταχθούν στην πρωτοβουλία AegeanCuisine θα πρέπει:

  • να είναι ανοικτοί για το κοινό
  • να δημοσιεύουν και να τηρούν συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας
  • να διαθέτουν προσωπικό το οποίο θα υποδεχθεί και θα ξεναγήσει τους επισκέπτες ή να διαθέτουν εναλλακτικά αναλυτική ερμηνευτική σήμανση ή σύστημα ηλεκτρονικής ξενάγησης
  • να υπάρχει καλή οδική σήμανση, εύκολη οδική πρόσβαση και ικανός χώρος στάθμευσης και
  • να υπάρχουν για τους επισκέπτες καθαροί και πλήρως λειτουργικοί χώροι υγιεινής.

Επαφίεται σε κάθε επιχείρηση το αν θα υπάρχει πωλητήριο με τα προϊόντα της, αν οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν τα παραγόμενα προϊόντα ή αν θα χρεώνεται η είσοδος των επισκεπτών.

Κατεβάστε και συμπληρώστε την Πρόσκληση – Αίτηση Συμμετοχής στο σύστημα προώθησης & προβολής AegeanCuisine για επισκέψιμους χώρους παραγωγής τροφίμων, οίνου και ποτών.

 

Ομάδα κριτηρίων για εμπορικά καταστήματα τροφίμων και ποτών

Στην πρωτοβουλία AegeanCuisine μπορούν να συμμετάσχουν εμπορικά καταστήματα πάσης μορφής τα οποία πωλούν χαρακτηριστικά παραδοσιακά ή τοπικά προϊόντα γαστρονομίας, προϊόντα του Νομού ή γενικότερα της περιοχής του Αιγαίου. Ειδικότερα θα πρέπει να πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια:

  • Να προσφέρονται προς πώληση κυρίως προϊόντα σχετιζόμενα με τη γαστρονομική παράδοση των νησιών του Αιγαίου ή με τη σύγχρονη παραγωγή τοπικών προϊόντων γαστρονομίας.
  • Να προσφέρονται προς πώληση περισσότερες από δύο διαφορετικές κατηγορίες τοπικών παραγόμενων ή παραδοσιακών προϊόντων (π.χ. τυρί, κρασί, ποτό, βότανα, γλυκά, μέλι, αλλαντικά κοκ.) ή αξιόλογη ποικιλία του ίδιου προϊόντος.
  • Τα τοπικά ή παραδοσιακά προϊόντα να βρίσκονται σε εμφανές σημείο του καταστήματος και να είναι εμφανής η σήμανση ότι πρόκειται για προϊόντα με τοπικό ή παραδοσιακό χαρακτήρα.
  • Η συσκευασία των προϊόντων, είτε πρόκειται για τυποποιημένα προϊόντα είτε για προϊόντα που πωλούνται χύμα και συσκευάζονται στο κατάστημα, δεν θα πρέπει να είναι κακόγουστη και δεν θα πρέπει να δημιουργεί αμφιβολίες ως προς την ασφαλή μεταφορά και την υγιεινή τους.

Το ζητούμενο είναι να ενταχθούν στην AegeanCuisine καταστήματα στα οποία οι επισκέπτες των νησιών θα μπορούν να γνωρίσουν τη γαστρονομική ιδιαιτερότητα του Αιγαίου και την τοπική παραγωγή ποιοτικών τροφίμων, οίνου και ποτών.

Κατεβάστε και συμπληρώστε την Πρόσκληση – Αίτηση Συμμετοχής στο σύστημα προώθησης & προβολής AegeanCuisine για εμπορικά καταστήματα τροφίμων και ποτών.

Login to post comments