Πανηγύρια στη Τήνο

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Τα πανηγύρια στην Τήνο είναι ένα αναπόσπαστο  μέρος της ζωής των ντόπιων και έχουν πινελιές από αρχαία έθιμα, αλλά και από θρησκευτικό αίσθημα.

Σε όλες τις εκκλησίες και τα εξωκλήσια του νησιού τελούνται μεγαλοπρεπείς Θείες Λειτουργίες, την ημέρα του εορτασμού του τιμώμενου Αγίου, που συνοδεύεται από κέρασμα στον προαύλιο χώρο. Κάθε πανηγύρι έχει το δικό του παραδοσιακό πιάτο: τα ρεβίθια στον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας, οι καπνιστές σαρδέλες στο πανηγύρι του Κτικάδου, οι ντολμάδες στη γιορτή των Εισοδείων στον Τριπόταμο κ.ά.

Την ημέρα που γιορτάζει ο ενοριακός ναός ενός χωριού, τεχνίτες ασπρίζουν το εσωτερικό και το εξωτερικό της εκκλησίας, οι γυναίκες καθαρίζουν το χώρο, γυαλίζουν τα καντήλια, τα μανουάλια και τοποθετούν λουλούδια στο Ιερό. Μετά την τελετή, ακολουθεί κέρασμα στην αυλή. Στη συνέχεια, όλα τα νοικοκυριά είναι ανοικτά για τους συντοπίτες και για τους επισκέπτες με τραπέζια στρωμένα με τα καλά σερβίτσια και τα κάτασπρα τραπεζομάντιλα και πλουσιοπάροχα τοπικά εδέσματα με άφθονο κρασί. Τα σπιτικά που έχουν εορταζόμενο, υποδέχονται τους επισκέπτες ως αργά το βράδυ και ψαράκια (γλυκές τυρόπιτες), μαρέγκες, παστέλια και ξεροτήγανα προσφέρονται μαζί με το οικογενειακό ρακί. Το πανηγύρι ολοκληρώνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού με μπάλο και συρτό, στους ήχους των τοπικών οργάνων με βάση το βιολί. Ο τραγουδιστής σταματά τα όργανα και τραγουδά αυτοσχέδια δίστιχα, τα οποία συνήθως εξυμνούν τις χορευτικές ικανότητες των παρευρισκόμενων.

Ο κάθε μήνας φέρνει και ένα πανηγύρι στη Τήνο.

  • Στις 25 του Ιανουαρίου στο Φαλατάδο πανηγυρίζουν τη μνήμη του Γρηγορίου του Θεολόγου και στις 30, στη Χώρα της Τήνου, τα Φαναράκια θυμίζουν την Εύρεση της εικόνας της Μεγαλόχαρης.
  • Ο Φεβρουάριος έχει το πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στο Ταραμπάδο, στην Αγία Τριάδα, στη Χώρα της Τήνου και στο Βαθύ.
  • Ο Μάρτης γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στη Χώρα Τήνου.
  • Στις 24 του ανοιξιάτικου Απρίλη, στον Βωλάξ, στην «Παναγία Καλαμάν», γιορτάζεται η «μαράντα» με σουβλιστά αρνιά, άφθονο κρασί και μουσική.
  • Στις 2 του Μάη, στο Ξώμπουργο και στα Δυο Χωριά γίνονται τα πανηγύρια της Ζωοδόχου Πηγής. Στις 16 του Μάη γιορτάζεται η γιορτή των Αγίων Θεοδώρων στο στενό της Άνδρου, ενώ στις 21 των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Αγία Τριάδα.
  • Στις 5 του Ιουνίου, στον Αρνάδο ξεφαντώνουν στο πανηγύρι της Ανάληψης του Χριστού, στις 13 γιορτάζεται το Άγιο Πνεύμα στην Αγία Τριάδα, στη Καρδιανή, στο Φαλατάδο και στον Χατζηράδο, στις 29 και στις 30 στο Τριαντάρο η εορτή των Πέτρου και Παύλου και των Αγίων Αποστόλων.
  • Ο Ιούλιος φέρνει με την πρωτομηνιά το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων στον Αρνάδο, στο Μαρλά και στο Πόρτο. Στις 20 ο  Προφήτης Ηλίας γιορτάζει στη Βακέτα, στις 25 η Αγία Άννα στο Τζάδο και, τέλος, στις 26 η Αγία Παρασκευή στα Υστέρνια.
  • Στις 6 του Αυγούστου γιορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρα στο Πριάστρο και στη Καρυά. Στις 15 η Κοίμηση τής Θεοτόκου στη Χώρα και στο Βρυσί. Στις 18 ο Άγιος Αγαπητός στην Αγάπη, στις 23 η Κυρά Ξένη στο Πύργο, στις 23 τα Εννιάμερα της Παναγίας στον Τσικνιά και στις 29 ο Άγιος Ιωάννης ο  Αποκεφαλιστής στην Κώμη.
  • Στις 6, του Σεπτέμβρη, ο Άγιος Σώστης στον ομώνυμο οικισμό. Στις 8, το Γενέθλιο της Παναγίας στη  Βουρνιώτισσα. Στις 14, η ύψωση του Τίμιου Σταυρού στο  Κτικάδο και στη Χώρα. Στις 26, ο Άγιος Δημήτριος στη Καρυά και στον Τσικνιά.
  • Στις 8 του Νοέμβρη, η μνήμη των Ταξιαρχών στη Χώρα, στις 11 του Αγίου Μηνά στη Καρδιανή και στο  Ξώμπουργο, στις 21 τα  Εισόδια της Θεοτόκου στο Τριπόταμο και στις 25 η μνήμη της Αγίας Αικατερίνης στο Κάμπο.
  • Στις 4 του Δεκέμβρη η μνήμη της  Αγίας Βαρβάρας στη  Χώρα της Τήνου, στις 5 του Αγ. Σάββα στη  Χώρα, στις 6 του Αγίου Νικολάου στη Στενή, στις 12 του Αγίου Σπυρίδωνα στο Κτικάδο και στις 13 της  Αγίας Λουκίας στη  Καρυά και στον Αρνάδο.
Login to post comments