Τήλος

Rate this item
(0 votes)

Την Τήλο τη βρίσκουμε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ανάμεσα στη Νίσυρο και τη Χάλκη. Σε μεγαλύτερη ή μικρότερη απόσταση από τις ακτές της Τήλου βρίσκονται 16 νησίδες και βραχονησίδες. Το έδαφός της είναι πετρώδες, ημιορεινό και ορεινό, με ψηλότερη κορυφή εκείνη του Αι-Λιά. Αξιοπρόσεχτη είναι η μικρή εύφορη κοιλάδα της Ερίστου που καταλήγει στην ομώνυμη πανέμορφη παραλία. Στο Μεγάλο Χωριό το έδαφος είναι αρκετά εύφορο λόγω των πολλών πηγών με νερό καλής ποιότητας που διαθέτει. Πολλές κολπώσεις, σπήλαια και όμορφες παραλίες συμπληρώνουν την ποικιλία των μορφολογικών σχηματισμών του νησιού.

Η ίδια πολυμορφία που παρουσιάζεται στα φυσικά χαρακτηριστικά της Τήλου, συναντάται και στις τοπικές παραδόσεις της, οι οποίες αποτελούν ένα κομμάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα των νησιωτών.

Οι νοστιμιές της τοπικής κουζίνας ποικίλουν στο νησί της Τήλου, είτε είναι αλμυρές είτε γλυκές γεύσεις. Κορυφαία σπεσιαλιτέ θεωρείται το κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες, που προσφέρεται και σε πανηγύρια του νησιού. Δοκιμάστε, επίσης, γιαπράκια, δηλαδή ντολμαδάκια με κιμά τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα, χοιρινό καβουρμά, δηλαδή τσιγαριστό χοιρινό κρέας. Για τους ψαγμένους καλοφαγάδες προτείνουμε ανεπιφύλακτα τους κουλουσουφάδες ή πουμπάρι (χοιρινά ή μοσχαρίσια έντερα, γεμιστά με κιμά ή συκωτάκια, ρύζι και μυρωδικά).

Από τα ντόπια, χειροποίητα ζυμαρικά ξεχωρίζει η κουλουρία, ένα είδος μακαρονιών που σερβίρονται με κόκκινη σάλτσα ή με βούτυρο και τυρί, αλλά και το κριθαράκι. Αναζητείστε επίσης τον τσουβρά, που είναι ντοματόσουπα με ή χωρίς κρεμμύδι και ρύζι ή πλιγούρι, καθώς και χόντρο, δηλαδή κομμένο σιτάρι μαγειρεμένο σε νερό ή σε γάλα.

Από τον γλυκές νοστιμιές της Τήλου διαλέξτε ξεροτήγανα, δηλαδή σιροπιασμένες δίπλες, μελεκούνια, πουγκάκια γεμισμένα με αμύγδαλα και σουσάμι, γλυκές πίτες και επτάζυμα κουλουράκια.

 

Last modified on Monday, 19 December 2011 07:40
More in this category: « Σύμη Χάλκη »
Login to post comments