Πανηγύρια στην Κάλυμνο

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Η  Κάλυμνος  είναι  ένα  πολύπλευρο,  δυναμικό και πανέμορφο νησί με δύο οροσειρές  ψηλών  βουνών, τις κοιλάδες, της  Πόθιας, πρωτεύουσας  του  νησιού  και  του  Βαθύ και ολόγυρα  πεντακάθαρες, ήσυχες  ακρογιαλιές. Οι  κάτοικοι της είναι δραστήριοι, ζωντανοί και  φιλόξενοι, σφουγγαράδες, ψαράδες και  λαμπροί  επιστήμονες  γνωστοί  σ’ όλο  τον  κόσμο, όλοι όμως διακατέχονται από μια αγάπη για τη παράδοση του νησιού τους την οποία εκφράζουν στα ξακουστά τους πανηγύρια:

Στις 23 και 24 Ιουνίου γίνονται οι φωτιές του «Αϊ Γιαννιού Τ’ Ατσάλι». Από το απόγευμα φτιάχνουν φανούς από ξηραμένα χόρτα, πηδούν πάνω από τους φανούς και κάθε φορά φωνάζουν «τ’ Αϊ Γιαννιού τ’ ατσάλι, της γριάς το ποντικάλι». Μέσα στις φωτιές ρίχνουν μια πέτρα την οποία ρίχνουν το επόμενο πρωί στη θάλασσα και πρέπει να βουτήξουν και να τη βρουν. Παράλληλα, πίνουν το αμίλητο νερό και δε βγάζουν άχνα μέχρι να βρει ο καθένας την πέτρα του. Το παγανιστικό αυτό δρώμενο σηματοδοτεί την έναρξη της κολύμβησης στη θάλασσα και το «ατσάλι» (η πέτρα) θεωρείται ότι φέρνει ατσαλένια υγεία στους συμμετέχοντες.

Μετά έρχεται το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία: Στις 19 και 20 Ιουλίου στην ψηλότερη κορυφή της Καλύμνου στήνεται ολονύκτιο γλέντι με ποτά, φαγητό, τηγανίτες, μουσική και ξέφρενους χορούς.

Κάθε Ιούλιο, λίγο πριν ή λίγο μετά την εορτή του Αγίου Παντελεήμονος, διοργανώνεται στο Άργος από το τοπικό Σύλλογο, η Γιορτή της Τσαμπούνας με χορό και γλέντι μέχρι πρωίας με καλύμνικες τσαμπούνες και βιολιά και με νόστιμο καλύμνικο «μουούρι» και τοπικά τυριά.

Στις 26 και 27 Ιουλίου έρχεται η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος, του θαυματουργού προστάτη Αγίου του νησιού, με  μεγάλη εμποροπανήγυρη και ολονύχτια προσέλευση πιστών από κάθε άκρη της γης.

Στις 14 και 15 Αυγούστου γιορτάζεται σε διάφορα σημεία του νησιού, με κατάνυξη και με ολονύκτιο γλέντι, φαγητά, χορούς, λαϊκά όργανα και μουσικούς, η Κοίμηση της Παναγιάς: στην Παναγιά Κυρά-Ψηλή του Βαθύ, στην Παναγιά της Τελένδου, στην Παναγιά της Ψερίμου, στην Παναγιά των Αργινωντών.

Μετά έρχεται η Γιορτή του Μελιού στην Πλατεία Χαραλάμπους στην Πόθια όπου  προσφέρονται τραγανοί λουκουμάδες και μέλι.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Καλύμνου οργανώνει κάθε καλοκαίρι στο τέλος Μαΐου και στα μέσα Αύγουστου, στην κεντρική Πλατεία του νησιού και στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Καλυμνίων, βραδιές με λαϊκούς χορούς.

Στο Πανηγύρι του Σταυρού στις 13 Σεπτεμβρίου γίνεται, παράλληλα με τους εσπερινούς στο κατανυκτικό εκκλησάκι του Σταυρού, στο βουνό πάνω από το Καντούνι και στο  Σταυρούς της Νερά (ένα νησάκι τριάντα λεπτά απόσταση από το λιμάνι της Καλύμνου), ολονύκτιο πανηγύρι με λαϊκά όργανα.

Κάθε χρόνο, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Δήμος Καλυμνίων διοργανώνει, με δωρεάν συμμετοχή, υπαίθριες εκδηλώσεις λόγου, μουσικής, χορού με ντόπια και μετακλητά καλλιτεχνικά σχήματα.

Στις 5 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω.

Την Κυριακή της Τυρινής πριν τον εσπερινό γίνεται  «Ο Χορός του Συχώριου», στη Παναγία Κεχαριτωμένη στη Χώρα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή συνηθίζεται να γίνονται Τρισάγια στα μνήματα όλων των νεκροταφείων και περιφορά όλων των Επιταφίων στην πλατεία του λιμανιού.

Την ημέρα μετά το Πάσχα και στις 26 Δεκεμβρίου γίνεται επίσης μια συγκινητική επίσκεψη στα μνήματα όλων των νεκροταφείων.

Η μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης γιορτάζεται με κατάνυξη στη Τέλενδο στις 21 Μαΐου, του του Αϊ Γιαννιού γίνονται οι «Φανοί» (φωτιές πάνω από τις οποίες πηδούν οι συμμετέχοντες), στις 23 Ιουνίου (παραμονή των γενεθλίων του Αγ. Ιωάννη)  έχουμε πανηγύρια σε όλο το νησί.

Η μνήμη Πέτρου και Παύλου γιορτάζεται στις 29 Ιουνίου στη Παλιόνησσο, του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου, στο βουνό που φέρνει το όνομα του,  του Αγίου Παντελεήμονα στον Πάνορμο στις 26 και 27 Ιουλίου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου, τα Εννιάμερα της Παναγίας στις 23 Αυγούστου στη Κυρά Ψηλή Παναγία στα Αργινώντα.

Στην έναρξη του εκκλησιαστικού έτους, στις 1 Σεπτεμβρίου μοιράζονται, από σπίτι σε σπίτι, φοινίκια ή καρπούζι.

Η Παναγία η Γραφιώτισσα της Ψερίμου γιορτάζει στις 8 του Σεπτεμβρίου.

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού γιορτάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου στη Νήσο Νερά και στο Καντούνι στο Πάνορμο, η μνήμη του Αγίου Νικολάου στην Πόθια στις 6 Δεκεμβρίου και στη Πλατεία Χριστό,  την Ημέρα του Πάσχα αναβιώνει  το «έθιμο των δυναμιτών».

Login to post comments