(0 ψήφοι)

Συντηρημένο χοιρινό

Τα χοιροσφάγια παρέχουν αμέτρητες λιχουδιές, αρχίζοντας από τη τζιλαδιά ή πηχτή καθώς και το λιωμένο χοιρινό λίπος που ονομάζεται γλίνα και χρησιμοποιείται πολλές φορές σαν βούτυρο. Το λαρδί ήταν επίσης ένα μαγειρικό βασικό συστατικό, παρά την άφθονη χρήση ελαιολάδου που χαρακτηρίζει την παραδοσιακή κουζίνα των νησιών του Αιγαίου. Κομμάτια χοιρινού που διατηρούνται σε λίπος, που ονομάζεται σύγ(κ)λινο, εξακολουθούν να αποτελούν δημοφιλή λιχουδιά σε ορισμένα νησιά, μεταξύ των οποίων η Κύθνος και η Μύκονος. Ένα άλλο πολύ παλιό παρασκεύασμα, ιδίως στη Μύκονο και τη Σύρο, το οποίο φτιάχνεται σπάνια σήμερα, είναι τα σίσερα, κομμάτια από υπολείμματα χοιρινού που μαγειρεύονται με κρεμμύδια, που μπαίνουν μέσα στο στομάχι του χοίρου, σιγοβράζουν, συντηρούνται και κόβονται λεπτά σαν μεζές.

Login to post comments