(0 ψήφοι)

Πασχαλινό αρνί ή κατσίκι

Το Πάσχα στην κεντρική Ελλάδα κυριαρχεί η ίδια στερεότυπη εικόνα του οβελία στην σούβλα. Στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, όμως, το αρνί ή το κατσίκι του Πάσχα είναι διαφορετικό. Σε κάθε νησί, στην ουσία, το πασχαλινό κρέας γίνεται στο φούρνο, συνήθως ολόκληρο και γεμιστό. Υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές και τοπικές ονομασίες όσες και νησιά.

Το πάτουδο της Πάρου, για παράδειγμα, είναι ένα από τα πολλά τέτοια φαγητά, μόνο που εκεί το πάτουδο σημαίνει γενικότερα γεμιστό κρέας (ακόμα και γεμιστά πουλερικά). Το πασχαλινό πάτουδο γεμίζεται με τυρί, σταφίδες, ρύζι και κομμάτια από μπαγιάτικο ψωμί. Στην Άνδρο το γεμιστό πασχαλινό αρνί ή κατσίκι ονομάζεται «Λαμπριάτης» και γεμίζεται με ντόπιο φρέσκο τυρί, αυγά, μαρούλι ή άγρια χόρτα, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, μάραθο και δυόσμο. Στην Ηρακλειά, η γέμιση αποτελείται από πλιγούρι, βούτυρο, τυρί και καρύδια. Στη Σχοινούσα, από ρύζι και αρωματικά βότανα. Στη Νάξο το αρνί (ή κατσίκι) γεμίζεται με συκώτι και εντόσθια, τυρί και μπαχαρικά. Μερικές φορές ονομάζεται και μπατούδο. Στην Κάλυμνο, το γεμιστό πασχαλινό αρνί ονομάζεται μουούρι και γεμίζεται με ρύζι, μπαχαρικά και εντόσθια, και κατόπιν ψήνεται σε ειδικό κεραμικό σκεύος που έχει το ίδιο όνομα. Το γεμιστό αρνί λέγεται γενικά στα Δωδεκάνησα Μαούρι. Συνήθως η γέμιση περιλαμβάνει ψιλοκομμένο συκώτι, σταφίδες, κρεμμύδι, τριμμένο κουκουνάρι, κόκκινο κρασί, άνηθο, δυόσμο, κανέλα, γαρίφαλα, ρύζι, κύμινο και ντομάτα

Login to post comments