(0 ψήφοι)

Κάππαρη

Σίγουρα δεν υπάρχει άλλο άγριο φυτό τόσο απόλυτα συνδεδεμένο με την κουζίνα του Νοτίου Αιγαίου, ιδίως των Κυκλάδων. Η κάππαρη είναι ένα άγριο ξαδερφάκι της φράουλας, ένα θαμνάκι που έρπει στο έδαφος ακόμα και στα πιο άνυδρα και κακοτράχαλα μέρη. Τρώμε τα μπουμπούκια, τα φύλλα και τον καρπό της. Είναι ένα μικρό γαστρονομικό κόσμημα στην ελληνική κουζίνα από τα πανάρχαια χρόνια. Την κάππαρη τη συναντάμε είτε διατηρημένη σε άλμη ή σε ξίδι, όπως στη Μήλο, τη Μύκονο και αλλού, είτε όπως είναι το έθιμο στην Σαντορίνη και σε μερικά ακόμα κυκλαδίτικα νησιά, λιαστή στον ήλιο. Στη Σαντορίνη τα καππαρόφυλλα μαγειρεύονται όπως τα άγρια χόρτα, δηλαδή απλά βρασμένα αλλά και τουρσί και σερβιρισμένα σαν γαρνιτούρα σε σαλάτες.

Η μικροσκοπική κάππαρη χαρίζει στην κουζίνα των Κυκλάδων ένα χαρακτηριστικό, πιπεράτο, αψύ άρωμα. Το πιο γνωστό πιάτο με κάππαρη έρχεται από την Σαντορίνη, όπου η αποξηραμένη κάππαρη μουλιάζεται και κατόπιν μαγειρεύεται με ντομάτες και κρεμμύδια και συνοδεύει τη ντόπια φάβα. Είναι επίσης δημοφιλές και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως στη Θηρασιά και στη Μύκονο. Η μαγειρευτή κάππαρη είναι αγαπημένο πιάτο και στη Σίφνο και τη Μήλο.

Η κάππαρη αποτελεί δημοφιλή προσθήκη και σε καλοκαιρινές σαλάτες, ιδίως ντοματοσαλάτες, αλλά υπάρχουν διάφορες καππαροσαλάτες σε όλες τις Κυκλάδες, ιδίως στη Σίφνο, τη Σέριφο, τη Σύρο, την Τήνο. Στην Κύθνο η καππαροσαλάτα είναι στην ουσία πουρές πατάτας με κάππαρη. Στην Ψέριμο, επίσης, η κάππαρη αποτελεί ένα από τα λίγα τοπικά προϊόντα. Η κάππαρη καρυκεύει επίσης πολλές νησιώτικες σάλτσες ντομάτας και πιάτα με ψάρια.

Login to post comments