(0 ψήφοι)

Αμπελοφάσουλα

Στην Τήνο ονομάζονται λιβιά και σχεδόν παντού αλλού λουβιά. Είναι διάσημα και στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Στη Μύκονο τρώγονται βραστά σε σαλάτα, συνήθως με σκορδαλιά ή με τοπικά αλλαντικά. Στην Τήνο τα φτιάχνουν σαν «ψευτομακαρονάδα», δηλ. τα φασόλια περιχύνονται με λιωμένο βούτυρο, σάλτσα ντομάτας και τριμμένο τοπικό τυρί. Τα ξερά αμπελοφάσουλα -τα μαυρομάτικα δηλαδή- αποτελούν τοπική σπεσιαλιτέ σε πολλά νησιά, ιδίως στη Μύκονο και την Κω.

Login to post comments