Τετάρτη, 26 Οκτώβριος 2011 08:31

Αμπελώνες Μυκόνου: Το Καμάρι της Μαούς

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Τρύγος η ανταμοιβή του αμπελουργού. Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας του Τρύγου, άλλωστε η ονομασία τρυγήτης είναι από τις πλέον γνωστές και διαδεδομένες γι΄ αυτόν τον μήνα στο λαϊκό καλεντάρι. Ο τρύγος, σαν συμμετοχική διαδικασία εκτός από τη χρησιμοποίηση εργατών, αξιοποιεί από το παρελθόν τον θεσμό της αλληλοβοήθειας. Η λέξη «τρύγος» πολυσήμαντη που έχει να κάνει κυρίως με τη συγκομιδή των σταφυλιών και βέβαια με το πάτημά τους από το οποίο ξεκινά η διαδικασία της παραγωγής κρασιού.

 

 

Κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη, πραγματοποιείται ο τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών και στους αμπελώνες της Μυκόνου. Εκεί ο ιδιοκτήτης Νίκος Ασημομύτης, καλεί τους φίλους και όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην παραδοσιακή αυτή διαδικασία, αλλά και τους νέους να την γνωρίσουν, πατώντας τα σταφύλια και βγάζοντας τον πρώτο χυμό από την παραγωγή της χρονιάς. Ρυθμό στα βήματα του «πατήματος» δίνουν οι παραδοσιακοί οργανοπαίχτες με τη τσαμπουνά και το ντουμπάκι. Το γλέντι κρατάει ως αργά με πολλή μουσική και φαγοπότι από τα καλούδια που φιλεύει ο ιδιοκτήτης και από εκείνα που φέρνει μαζί ο κόσμος προκειμένου να εμπλουτίσει και με τη δική του νοστιμιά το τραπέζι. Ο τρύγος στους αμπελώνες της Μαούς πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Λίγο πριν τη δύση του ήλιου νεαροί κουβαλητάδες  άδειασαν τα καλάθια με τα σταφύλια στο πατητήρι και «χόρεψαν» σε αυτά, κηρύσσοντας την έναρξη της διαδικασίας . Διαδικασία που τηρείται από το 1994, όταν και ξεκίνησε η παραγωγή κρασιού από τους αμπελώνες του νησιού. Ασύρτικο, Αθήρι, Μαλαγουζιά, Μανδηλαριά, Κουντούρα, είναι βασικές ποικιλίες που βγάζουν στην παραγωγή λευκό, ροζέ, κόκκινο και παραδοσιακό λιαστό Μυκονιάτικο κρασί. Σε ακριβή νούμερα οι αμπελώνες του Νίκου Ασημομύτη δίνουν προς κατανάλωση 12.000 φιάλες λευκό, 3.000 ροζέ, 6.000 ερυθρό και 800 φιάλες λιαστό κρασί που πωλείται τόσο στη Μύκονο, όσο και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Πρόκειται για βιολογική πιστοποιημένη παραγωγή, αφού στους αμπελώνες δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα ή λιπάσματα. Τα αμπέλια μεγαλώνουν και τα σταφύλια ωριμάζουν ανάμεσα και τριανταφυλλιές και υπό τους ήχους κλασσικής μουσικής που διαχέεται διακριτικά με ηχεία που είναι σκορπισμένα σε ολόκληρο τον αμπελώνα.

Ο χώρος που γίνεται ο τρύγος, φιλοξενεί όλο το χρόνο διάφορες πνευματικές, ποιητικές βραδιές, μαζώξεις καλλιτεχνών και παιδιά που εκφράζονται καλλιτεχνικά, δημιουργώντας αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον αμπελώνα, όπως η κατασκευή σκιάχτρων που τον κοσμούν και παράλληλα τον προστατεύουν από τα πουλιά.

 

Πηγή: Μύκονος Νews Σάββατο 01/10/2011 Αρ Φύλλου 152

Login to post comments