Τρίτη, 25 Οκτώβριος 2011 14:59

Κοντά στα κύματα

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Στο Κίνι της Σύρου μας έβγαλε η νοσταλγία του καλοκαιριού και αναπολήσαμε αξέχαστες στιγμές στο Αλλού γυαλού. Προχωρημένος Σεπτέμβρης κι ο καιρός δεν λέει να το βάλει κάτω ακόμα. Κατακαλόκαιρο έξω. Κι όμως, οι διακοπές τέλος! Γιατί τα καλά να τελειώνουν τόσο γρήγορα? Γιατί να μην ήμουν ακόμα στη Σύρο? Κλείνω για λίγο τα μάτια κι είμαι ξανά εκεί, σε αγαπημένο μαγαζί και με φίλες αγαπημένες γύρω, ακούω το κύμα να σκάει μπροστά από το τραπέζι μας, ο ήλιος απέναντι με τυφλώνει καθώς ετοιμάζεται να πέσει για ύπνο.

Πίνουμε άλλη μια γουλιά Μαλαγουζιά και τσουγκρίζουμε με γέλια τα ποτήρια μας. Και τώρα ξανανοίγω τα μάτια κι επανέρχομαι στην τάξη. Μια φορά κι ένα καιρό, που λέτε, ήταν ένα ζευγάρι που άνοιξε μια νόστιμη ταβέρνα δίπλα στο κύμα και της έδωσε το όνομα Αλλού γυαλού. Δεν σας λέω παραμύθια, είναι πραγματικότητα. Στο κίνι, σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες Σύρου, η ταβέρνα του Γιάννη και της Λίνας βρέχει τα πόδια της στη θάλασσα κι έχει την πλάτη της στο δρόμο. Ο Γιάννης είναι τα μάτια και τα αυτιά του μαγαζιού και, η Λίνα, η ψυχή της κουζίνας του. Μιας κουζίνας θηλυκής, πεντανόστιμης κι ανήσυχης! Εδώ τα τραγανά κολοκυθάκια είναι κομμένα σε μπαστούνια που θυμίζουν λεπτά γυναικεία δάχτυλα και στο πλάι έχουν για συντροφιά τριμμένη ντομάτα με λαδάκι και μια κουταλιά γιαούρτι. Τα βλίτα σου θα τα απολαύσεις με μια υπέροχη σος αντζούγιας και στο πιάτο θα σου έρθουν στολισμένα με τηγανητές λωρίδες πράσου. Η ταραμοσαλάτα είναι μους και πασπαλισμένη με αβγά ρέγκας. Η γούνα, αυτό το υπέροχο καπνισμένο ψάρι που το παραγγέλνουν  από τη Νάξο, είναι τέλειο και όμορφα παρουσιασμένο, οι μελιτζάνες ψημένες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και φέτα, μια σκέτη γλύκα. Ο πύργος με ψητή πατάτα, κιμά και συριανό λουκάνικο, μια κόλαση γεύσης. Το χταπόδι ψημένο με μελάνι και τσίπουρο νομίζω ότι είχε και μέλι ή έτσι μου φάνηκε. Είχε σίγουρα όμως για συνοδεία του μια υπέροχη ασπίδα από τριμμένη και τηγανισμένη πατάτα, τόσο τραγανή και νόστιμη που δεν ηξέρες τι να πρωτοτσιμπήσεις πρώτα από αυτό το πιάτο. Για να σας περιγράψω το γιουβέτσι του αστακού, πρέπει να συνέλθω πρώτα από τη σιελόρροια που μου προκαλεί η γεύση του ακόμα και στη σκέψη. Το τσίπουρο, η ντομάτα, τα αρωματικά, ο υπέροχος ψαροζωμός μέσα στον οποίο έβρασε τόσο άψογα το κριθαράκι… Δεν έχω δοκιμάσει πιο νόστιμο! Είμαι σίγουρη πως, αν η Λίνα Φουρνιστάκη  μαγείρευε σε κάποιο μαγαζί της Αθήνας, θα μιλούσαμε πολύ συχνά για εκείνη. Ότι φτιάχνει είναι πραγματικά ξεχωριστό και από την κουζίνα της βγαίνει όμορφο και φροντισμένο, σαν καλοχτενισμένος μαθητής που τον στέλνει η μάνα του πρώτη μέρα στο σχολείο κι όχι με τον καρμπόν τρόπο των στημένων πιάτων. Αν βρεθείτε στη Σύρο και δεν περάσετε από το Αλλού γυαλού, θα κάνετε λάθος. Μέχρι τις 15, άντε τις 30 Οκτωβρίου , αν ο καλός καιρός κρατήσει, το προλαβαίνεται ανοιχτό. Αλλιώς , κρατήστε την όρεξη σας για του χρόνου τον Απρίλιο.

Πηγή: Ιωάννα Σταμούλου Olive Οκτώβριος 2011 σελ 104

Σχετικά αντικείμενα (με βάση την ετικέτα)

Login to post comments