Γεμιστό Κατσικάκι

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Συνταγή: Δημήτρης Μαυρίκος, Εστιατόριο «Μαυρίκος»
Πηγή: Περιοδικό «Αθηνόραμα Fooding», Τεύχος 14, Άνοιξη 2010

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • 1 ολόκληρο μικρό κατσίκι (6-6,5 κιλά, για να χωράει στη γάστρα)
    • Γέμιση:
    • 1 κιλό ρύζι για πιλάφι
    • 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
    • 1 φλιτζ. πλιγούρι
    • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
    • 5 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
    • 4 σκ. Σκόρδο ψιλοκομμένες
    • Ολόκληρη η συκωταριά του κατσικιού (βρασμένη, ξαφρισμένη και λεπτοκομμένη)
    • 2 ντομάτες μεγάλες, ώριμες, τριμμένες
    • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
    • 1 μέτριο φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρι
    • ½ φλ. Ψιλή μαύρη σταφίδα
    • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
    • 1 κουτ. σούπας τρίμμα πορτοκαλιού
    • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
    • 2 κουτάλια μεγάλα γλυκό κουταλιού περγαμόντο (χωρίς το σιρόπι, ψιλοκομμένο)
    • Αλάτι, πιπέρι
    • Τρίμα κανέλλας, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, λίγο κύμινο
  • Εκτέλεση:
    • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια και σκόρδα.
    • Τα σοτάρουμε να ροδίσουν και προσθέτουμε τη συκωταριά την οποία προηγουμένως έχουμε βράσει, ξαφρίσει και κόψει κομματάκια.
    • Τα τσιγαρίζουμε.
    • Όταν σιγοψηθεί, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, ρίχνουμε φρέσκο κρεμμυδάκι και προσθέτουμε το ρύζι και το πλιγούρι.
    • Ανακατεύουμε και σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί.
    • Προσθέτουμε κουκουνάρι, σταφίδα, άνηθο ψιλοκομμένο, το τρίμμα του πορτοκαλιού και όλα τα αρτύματα . μυρωδικά (αλάτι, πιπέρι, κανέλα κλπ) και ρίχνουμε λίγο νερό ώστε το ρύζι να μισοψηθεί.
    • Όταν μισοψηθούν, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το περγαμόντο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
    • Η γέμισή μας σ’ αυτή τη φάση είναι μισοψημένη.
    • Στο μεταξύ, έχουμε πλύνει καλά το κατσίκι, το αλατοπιπερώνουμε, το τρίβουμε με λίγο λεμόνι, το γεμίζουμε με τη γέμιση και το ράβουμε.
    • Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το βάζουμε στο φούρνο για 3 ½ ώρες.
    • Την πρώτη μία ώρα στους 220ο Cσκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και τις υπόλοιπες 2 ½ στους 180ο C, και το παρακολουθούμε.

    Tip: Ιδανικά το βάζουμε σε γάστρα, αλλιώς σε ταψί το οποίο κλείνουμε με αλουμινόχαρτο.

  • Χρόνος:
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες: 10
Login to post comments