Συνταγή: Λευτέρης Λαζάρου
Πηγή: Περιοδικό «Gourmet», Εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», Τεύχος 77, 2 Μαΐου 2010
Τσιπούρα Φρικασέ
Πρόσθετες Πληροφορίες
-
Υλικά:
- 1 κιλό σέσκουλα καθαρισμένα και πλυμένα καλά
- 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 200 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
- 200 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 50 ml λευκό κρασί Ασύρτικο
- 300 ml ζωμό ψαριού
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 20-30 γρ. Φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1 αβγό
- 4 τσιπούρες (300 γρ. η καθεμία) φιλεταρισμένες
- Για το ζωμό ψησίματος:
- 150 ml ελαιόλαδο
- 250 ml ζωμό ψαριού
- 10 γρ. φρέσκο χυμό λεμόνι
- 1 πρέζα ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
-
Εκτέλεση:
- Ζεματάμε τα σέσκουλα για ένα λεπτό σε αλατισμένο νερό που βράζει.
- Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, πιέζοντας με τα χέρια μας για να φύγουν τα υγρά.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το πράσο και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
-
Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε το κρασί.
- Όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τα σέσκουλα και σοτάρουμε όλα τα υλικά για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ζωμό ψαριού, αλατοπιπερώνουμε, βράζουμε μέχρι να σωθεί το μισό υγρό και στη συνέχεια ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
- Χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο και χτυπάμε το ασπράδι μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα.
- Προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα.
- Προσθέτουμε σταδιακά τα υγρά της κατσαρόλας στο αβγό, ανακατεύοντας πάντα απαλά με το σύρμα.
- Σβήνουμε τη φωτιά που έχουμε τα σέσκουλα και προσθέτουμε μέσα το αβγό με τα υγρά της κατσαρόλας, ανακατεύοντας γρήγορα και με κυκλικές κινήσεις για να πάει παντού το αβγό.
- Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται
επί πλέον αλατοπίπερο και λεμόνι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
- Σε ένα ταψί ρίχνουμε όλα τα υλικά του ψησίματος και ανακατεύουμε καλά.
-
Τοποθετούμε τα φιλέτα από τις τσιπούρες, αλατίζουμε ελαφρά και τις ψήνουμε στο
φούρνο για 7-8 λεπτά.
- Σερβίρουμε τα χόρτα σε 4 πιάτα, από πάνω τοποθετούμε τα φιλέτα του ψαριού και χτυπάμε στο μπλέντερ τα υγρά στα οποία ψήσαμε τις τσιπούρες.
- Περιχύνουμε μ’ αυτήν τη σάλτσα τα ψάρια, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και ραντίζουμε με σταγόνες ελαιόλαδου.
- Χρόνος:
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 4
Διαβάστηκε 3189 φορές
Login to post comments