Τσιπούρα Φρικασέ

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Συνταγή: Λευτέρης Λαζάρου
Πηγή: Περιοδικό «Gourmet», Εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», Τεύχος 77, 2 Μαΐου 2010

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • 1 κιλό σέσκουλα καθαρισμένα και πλυμένα καλά
    • 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    • 200 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
    • 200 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
    • 50 ml λευκό κρασί Ασύρτικο
    • 300 ml ζωμό ψαριού
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • 20-30 γρ. Φρέσκο χυμό λεμονιού
    • 1 αβγό
    • 4 τσιπούρες (300 γρ. η καθεμία) φιλεταρισμένες

    • Για το ζωμό ψησίματος:
    • 150 ml ελαιόλαδο
    • 250 ml ζωμό ψαριού
    • 10 γρ. φρέσκο χυμό λεμόνι
    • 1 πρέζα ρίγανη
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
  • Εκτέλεση:
    • Ζεματάμε τα σέσκουλα για ένα λεπτό σε αλατισμένο νερό που βράζει.
    • Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, πιέζοντας με τα χέρια μας για να φύγουν τα υγρά.
    • Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το πράσο και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
    • Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε το κρασί.
    • Όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τα σέσκουλα και σοτάρουμε όλα τα υλικά για 2-3 λεπτά.
    • Προσθέτουμε το ζωμό ψαριού, αλατοπιπερώνουμε, βράζουμε μέχρι να σωθεί το μισό υγρό και στη συνέχεια ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
    • Χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο και χτυπάμε το ασπράδι μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα.
    • Προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα.
    • Προσθέτουμε σταδιακά τα υγρά της κατσαρόλας στο αβγό, ανακατεύοντας πάντα απαλά με το σύρμα.
    • Σβήνουμε τη φωτιά που έχουμε τα σέσκουλα και προσθέτουμε μέσα το αβγό με τα υγρά της κατσαρόλας, ανακατεύοντας γρήγορα και με κυκλικές κινήσεις για να πάει παντού το αβγό.
    • Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επί πλέον αλατοπίπερο και λεμόνι.
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
    • Σε ένα ταψί ρίχνουμε όλα τα υλικά του ψησίματος και ανακατεύουμε καλά.
    • Τοποθετούμε τα φιλέτα από τις τσιπούρες, αλατίζουμε ελαφρά και τις ψήνουμε στο φούρνο για 7-8 λεπτά.
    • Σερβίρουμε τα χόρτα σε 4 πιάτα, από πάνω τοποθετούμε τα φιλέτα του ψαριού και χτυπάμε στο μπλέντερ τα υγρά στα οποία ψήσαμε τις τσιπούρες.
    • Περιχύνουμε μ’ αυτήν τη σάλτσα τα ψάρια, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και ραντίζουμε με σταγόνες ελαιόλαδου.
  • Χρόνος:
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες: 4
Login to post comments