Συνταγή: Μελίσσα Στοΐλη
Πηγή: Περιοδικό «ΒΗΜΑ Gourmet», Τεύχος 44, Ιούνιος 2010
Παραδοσιακές Φακές Εγκλουβής
Πρόσθετες Πληροφορίες
-
Υλικά:
- 500 γραμμ. φακές Εγκλουβής
- 5-6 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
- 1 κλωνάρι ρίγανης άτριφτο
- ½ φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι χονδρό
- Νερό (παραδοσιακά με βρόχινο, στην πόλη με κάποιο εμφιαλωμένο από πηγή)
-
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε τις φακές αφαιρώντας τα πετραδάκια.
- Τις πλένουμε και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό.
- Μόλις πάρουν 2-3 βράσεις, ρίχνουμε λίγο κρύο νερό και τις σουρώνουμε. Ξαναβάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα με λίγο κρύο νερό, ίσα που να τις σκεπάζει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τις ανακατεύουμε μόνο με ξύλινη κουτάλα.
- Αφού πιουν το νερό, τις «γιαχνίζουμε» δηλαδή ρίχνουμε λάδι και χονδρό αλάτι, ενώ παράλληλα τις τρίβουμε με την κουτάλα στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Ρίχνουμε το λάδι λίγο λίγο, περιμένοντας να απορροφηθεί η προηγούμενη ποσότητα προτού προσθέσουμε κι άλλη.
- «Γιαχνίζουμε» για 10-15 λεπτά σε πολύ σιγανή φωτιά και έπειτα προσθέτουμε λίγο νερό (αναλόγως με το πόσο αραιές τις θέλουμε), τη ρίγανη και τις αφήνουμε μέχρι να χυλώσουν.
- Όταν αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, αφαιρούμε τη ρίγανη για να μην πικρίσει.
- Οι Εγκλουβισάνοι συνοδεύουν τη φακή με ξερό κρεμμύδι, πράγμα σοφό, αφού οι μελέτες έχουν δείξει ότι το κρεμμύδι βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου της φακής από τον οργανισμό.
- *Αν δεν έχετε φακή Εγκλουβής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά φακές Φαρσάλων που είναι επίσης ψιλόφλουδες, ψιλές και βραστερές.
- Χρόνος:
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες:
Διαβάστηκε 1404 φορές
Login to post comments