Παραδοσιακές Φακές Εγκλουβής

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Συνταγή: Μελίσσα Στοΐλη
Πηγή: Περιοδικό «ΒΗΜΑ Gourmet», Τεύχος 44, Ιούνιος 2010

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • 500 γραμμ. φακές Εγκλουβής
    • 5-6 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
    • 1 κλωνάρι ρίγανης άτριφτο
    • ½ φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    • Αλάτι χονδρό
    • Νερό (παραδοσιακά με βρόχινο, στην πόλη με κάποιο εμφιαλωμένο από πηγή)
  • Εκτέλεση:
    • Καθαρίζουμε τις φακές αφαιρώντας τα πετραδάκια.
    • Τις πλένουμε και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό.
    • Μόλις πάρουν 2-3 βράσεις, ρίχνουμε λίγο κρύο νερό και τις σουρώνουμε. Ξαναβάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα με λίγο κρύο νερό, ίσα που να τις σκεπάζει.
    • Προσθέτουμε το σκόρδο και τις ανακατεύουμε μόνο με ξύλινη κουτάλα.
    • Αφού πιουν το νερό, τις «γιαχνίζουμε» δηλαδή ρίχνουμε λάδι και χονδρό αλάτι, ενώ παράλληλα τις τρίβουμε με την κουτάλα στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
    • Ρίχνουμε το λάδι λίγο λίγο, περιμένοντας να απορροφηθεί η προηγούμενη ποσότητα προτού προσθέσουμε κι άλλη.
    • «Γιαχνίζουμε» για 10-15 λεπτά σε πολύ σιγανή φωτιά και έπειτα προσθέτουμε λίγο νερό (αναλόγως με το πόσο αραιές τις θέλουμε), τη ρίγανη και τις αφήνουμε μέχρι να χυλώσουν.
    • Όταν αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, αφαιρούμε τη ρίγανη για να μην πικρίσει.
    • Οι Εγκλουβισάνοι συνοδεύουν τη φακή με ξερό κρεμμύδι, πράγμα σοφό, αφού οι μελέτες έχουν δείξει ότι το κρεμμύδι βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου της φακής από τον οργανισμό.

    • *Αν δεν έχετε φακή Εγκλουβής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά φακές Φαρσάλων που είναι επίσης ψιλόφλουδες, ψιλές και βραστερές.
  • Χρόνος:
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες:
Login to post comments