(2 ψήφοι)

Η Πιάτσα

Η Φολέγανδρος ή Πολύκανδρος, κατά τους αρχαίους, κερδίζει πάντοτε, με ευκολία, την καρδιά όσων την πρωτοσυναντούν. Ηρεμία, σχήματα και άνθρωποι στρογγυλευμένα χωρίς οξείες γωνίες και τεθλασμένες. Ο φιλόξενος λιμένας υποδοχής, ο Καραβοστάσης καλωσορίζει φιλικά προδιαθέτοντας για επαναλήψεις και ξαναγυρίσματα.

Από εδώ ξεκινάει το ταξίδι πίσω στο χρόνο και την ιστορία του νησιού περπατώντας στα στενά λιθόστρωτα του Κάστρου και στα σοκάκια της Χώρας, εκεί που απλόχερα προσφέρεται δροσιά τη μέρα και στιγμές διασκέδασης τα βράδια. Η Χώρα της Φολεγάνδρου θεωρείται από τις κομψότερες και ελκυστικότερες  των Κυκλάδων. Εδώ, στη δροσερή πλατεία Κονταρίνη, από το 1988 ο Γιάννης και η Κυριακή (η καλονοικοκυρά μαγείρισσα Κούλα για τους φίλους) Σιδερή έχουν στήσει ένα οικογενειακό εστιατόριο, τη «Πιάτσα».

Η «Πιάτσα» χαρίζει, απλόχερα και με πολύ μεράκι, λαχταριστές νοστιμιές στους πελάτες του. Η προκομμένη κυρία Κούλα ανοίγει φύλλο, το κόβει σε μακρόστενες λωρίδες και φτιάχνει τα τοπικά ζυμαρικά ματσάτα, που παντρεύει, ανάλογα με τα γούστα, με ντόπιο κατσικίσιο κρέας, κοτόπουλο, χοιρινό και σουτζουκάκια στη κόκκινη σαλτσούλα, με μοσχάρι λεμονάτο, ολόσκετα με τυράκι ή με κιμά. Οι πάντες έχουν να λένε για το θεϊκό κουνέλι στιφάδο, με τα γλυκά κρεμμυδάκια, τα μυριστικά και τη μοναδική γεύση που η κυρία Κούλα «κανακεύει» με αγάπη στη κατσαρόλα της και το αφήνει να σαγηνεύσει τον ουρανίσκο! Στη Φολέγανδρο, στις αρχές του καλοκαιριού, το γάλα από τα αιγοπρόβατα πήζει σε τυροβόλια μαζί με πιτιά και αλάτι και γίνεται το σουρωτό που φιγουράρει στα τραπέζια της «Πίατσας» και δίνει τη πεντανόστιμη τυρόπιτα καλασούνα. Εδώ και τα βλίτα από το κήπο του κυρίου Γιάννη,  η  χυλωμένη ρεβιθάδα στο πήλινο που ψήνεται στο φούρνο, η αφράτη καρπουζένια και άλλα μαγικά τερτίπια της μαγειρικής τέχνης της άφθαστης κυρίας Κούλας!

Μη παραλείψετε να ζητήσετε να σας δείξουν το, καλυμμένο με γυαλί, παλιό μυστικό πηγάδι που κρύβει στο πάτωμα του το εστιατόριο και το οποίο θαύμασε η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας όταν πέρασε από το νησί.

Στις αλιτάνες της Άνω Μεριάς οι νοικοκυρές φυτεύουν δυόσμο, μαϊντανό, βασιλικό και μπαρμπερόριζα. Μαζεύουν και μυρωδικά, δεντρολίβανο, ρίγανη, χαμομήλι και αλιφασκιά για να φτιάχνουν βραστάρια για τα κρυολογήματα του χειμώνα. Γύρω στο Νοέμβρη μαζεύουν τα άνθη της ζαφοράς για να δώσουν χρώμα στα φαγητά, την άνοιξη βολβούς και το καλοκαίρι κάπαρη για τα κάνουν πιπεράτα τουρσιά. Η κάπαρη μπαίνει στο χοντρό αλάτι και νοστιμίζει σαλάτες, τα θυμάρια και τα θρούμπια προσελκύουν εργατικές μέλισσες και ο κύριος Γιάννης Σιδερής μέσα στις υψέλες (κυψέλες) του  φτιάχνει μέλι  κεχριμπαρένιο.

Η «Πιάτσα» έχει πολλά να πει για τους ανθρώπους, τις γεύσεις και τη πανέμορφη, σκαρφαλωμένη στα βράχια Φολέγανδρο. Αν θέλετε να τα ακούσετε, να τα δείτε και να τα γευτείτε, η  «Πιάτσα» είναι ανοιχτή από τα τέλη Μάη  μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη και σας περιμένει!

Ενεργόποίηση των πρόσθετων του K2
  • Επωνυμία: Σιδέρης Γιάννης
  • Δραστηριότητα: Καφεζυθεστιατόριο
  • Ώρες Λειτουργίας: -
  • Διεύθυνση: Φολέγανδρος
  • Τηλέφωνο: (+30)2286041274
  • Τηλέφωνο 2: (+30)6948042258
  • Φαξ: -
  • e-mail: info@kifines.gr
  • Νησί: Φολέγανδρος
Δεν υπάρχουν ακόμη καταχωρημένα σχόλια για την επιχείρηση/προϊόν

Σχετικά αντικείμενα (με βάση την ετικέτα)

Login to post comments