Ξινομυζήθρα

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Πολύ δημοφιλές φρέσκο τυρί που μπορεί κανείς να το βρει στα περισσότερα νησιά. Είναι κρεμώδες, και ελαφρώς κοκκώδες τυρί με ξινή και κάπως αψιά γεύση και φτιάχνεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα (στη Νάξο και στην Τήνο από αγελαδινό).

Ο τρόπος παρασκευής της είναι σχεδόν ο ίδιος παντού: αμέσως μετά το άρμεγμα, το γάλα στραγγίζεται και τοποθετείται σε δοχεία, όπου προστίθεται μικρή ποσότητα φυσικής πυτιάς, προκειμένου να ξεκινήσει η ζύμωση που του δίνει την πυκνότητα και την ξινή γεύση του γιαουρτιού. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μείγμα δεν περνάει από θερμική επεξεργασία (αφού πρόκειται για φρέσκο τυρί που πήζει μέσα σε 24 ώρες).

Στη συνέχεια, η ξινομυζήθρα στραγγίζεται σε τσαντίλες για αρκετές ώρες και μετά είναι έτοιμο προς βρώση. Στις περισσότερες παραλλαγές της προστίθεται και αλάτι.

Η ξινομυζήθρα καταναλώνεται, κατά κανόνα, μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά μπορεί και να αποξηρανθεί για να χρησιμοποιηθεί σαν τυρί για τρίψιμο.

Login to post comments