Γραβιέρα

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Η γραβιέρα είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα επιτραπέζια τυριά και παρασκευάζεται σε όλη την Ελλάδα.

Ενώ, όμως, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη η γραβιέρα φτιάχνεται κατά βάση από πρόβειο γάλα, στις Κυκλάδες παρασκευάζεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα.

Είναι ημίσκληρο, σφιχτό τυρί με χρυσοκίτρινο χλωμό χρώμα και γεύση με έντονη την αίσθηση ξηρών καρπών και βουτύρου, ενώ εσωτερικά είναι διάστικτη με μικρές ακανόνιστες τρύπες.

Οι γραβιέρες, που φτιάχνουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών στη Νάξο και στην Τήνο, έχουν χαρακτηριστεί Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και η παρασκευή γίνεται αποκλειστικά με γάλα από τα συγκεκριμένα νησιά, η δε ωρίμανσή τους γίνεται σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται αυστηρά εντός των νησιών αυτών.

Στη Νάξο συνηθίζουν να αλατίζουν τη γραβιέρα μέσα σε υγρή άλμη αφού πήξει, ενώ στην Κρήτη ή στη γειτονική Τήνο γίνεται και ξηρό αλάτισμα. Μετά τη διαδικασία αυτή, τα κεφάλια του τυριού αφήνονται να ωριμάσουν πάνω σε ξύλινα ράφια σε ειδικούς χώρους ή κελάρια με ελεγχόμενες συνθήκες για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Οι διαφορές στη χλωρίδα των νησιών –όχι ιδιαίτερα σημαντικές, αλλά υπαρκτές– προσδίδουν το δικό τους χαρακτήρα στη γραβιέρα, επηρεάζοντας την απόχρωση της τελικής της μορφής.

Login to post comments