Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine
Σεφουκλωτή Νάξου
Πρόσθετες Πληροφορίες
-
Υλικά:
- 1 κιλό σέσκουλα (μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με σπανάκι), 1 μεγάλο ματσάκι μάραθο
- 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ή μυρώνια, ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, ½ φλιτζ. μακρύκοκκο ρύζι, ½ φλιτζ. νερό
- Αλάτι, όσο θέλουμε, 1 κοφτό κ.γ. κανέλα
Για το φύλλο:
4 - 5 φλιτζ. αλεύρι, ½ κ.γ. αλάτι, 1 φλιτζ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Ζάχαρη και σουσάμι για το γαρνίρισμα, 1 φλιτζ. μέλι -
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα χορταρικά και τα βότανα και τα σοτάρουμε μέχρι να πιουν σχεδόν όλο το υγρό.
- Προσθέτουμε το νερό, το ρύζι, αλάτι και την κανέλα. Κατεβάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το υγρό.
- Για τη ζύμη: αναμειγνύουμε 4 φλιτζάνια αλεύρι, το αλάτι, το χυμό και το ελαιόλαδο στο μπολ ενός πολυμηχανήματος με το εξάρτημα για τη ζύμη.
- Χτυπάμε το μείγμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει απαλό, προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι εάν χρειαστεί.
- Το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη.
- Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC.
- Μοιράζουμε τη ζύμη στη μέση και ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί.
- Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι και το απλώνουμε πάνω στο ταψί.
- Απλώνουμε τη γέμιση από πάνω.
- Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και σκεπάζουμε τη γέμιση.
- Τυλίγουμε λίγο τις άκρες μαζί για να διακοσμήσουμε την πίτα.
- Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο, χαράζουμε σε τετράγωνες μερίδες και πασπαλίζουμε με 3 κουταλιές ζάχαρη και 2 κουταλιές σουσάμι.
- Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να χρυσίσει η πίτα.
- Βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε τη ζεστή πίτα με το μέλι.
Γλυκές χορτόπιτες συναντάμε μόνο στα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες.
- Χρόνος:
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 8
Διαβάστηκε 2878 φορές
Login to post comments