Σεφουκλωτή Νάξου

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • 1 κιλό σέσκουλα (μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με σπανάκι), 1 μεγάλο ματσάκι μάραθο
    • 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ή μυρώνια, ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, ½ φλιτζ. μακρύκοκκο ρύζι, ½ φλιτζ. νερό
    • Αλάτι, όσο θέλουμε, 1 κοφτό κ.γ. κανέλα

    Για το φύλλο:
    4 - 5 φλιτζ. αλεύρι, ½ κ.γ. αλάτι, 1 φλιτζ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
    1 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    Ζάχαρη και σουσάμι για το γαρνίρισμα, 1 φλιτζ. μέλι

  • Εκτέλεση:
    • Ζεσταίνουμε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.
    • Προσθέτουμε τα χορταρικά και τα βότανα και τα σοτάρουμε μέχρι να πιουν σχεδόν όλο το υγρό.
    • Προσθέτουμε το νερό, το ρύζι, αλάτι και την κανέλα. Κατεβάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το υγρό.
    • Για τη ζύμη: αναμειγνύουμε 4 φλιτζάνια αλεύρι, το αλάτι, το χυμό και το ελαιόλαδο στο μπολ ενός πολυμηχανήματος με το εξάρτημα για τη ζύμη.
    • Χτυπάμε το μείγμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει απαλό, προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι εάν χρειαστεί.
    • Το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη.
    • Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί.
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC.
    • Μοιράζουμε τη ζύμη στη μέση και ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί.
    • Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι και το απλώνουμε πάνω στο ταψί.
    • Απλώνουμε τη γέμιση από πάνω.
    • Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και σκεπάζουμε τη γέμιση.
    • Τυλίγουμε λίγο τις άκρες μαζί για να διακοσμήσουμε την πίτα.
    • Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο, χαράζουμε σε τετράγωνες μερίδες και πασπαλίζουμε με 3 κουταλιές ζάχαρη και 2 κουταλιές σουσάμι.
    • Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να χρυσίσει η πίτα.
    • Βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε τη ζεστή πίτα με το μέλι.
     
    Γλυκές χορτόπιτες συναντάμε μόνο στα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες. 
  • Χρόνος:
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες: 8
Login to post comments