(0 ψήφοι)

Λούζα ή λούτζα

Η λούζα φτιάχνεται στη Σύρο, την Τήνο, την Άνδρο, τη Μύκονο και την Κέα, με μικρές παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή. Στην Σύρο, το κρέας αλατίζεται για 24 ώρες, πλένεται, καρυκεύεται με κόκκους πιπεριού, μπαχάρι, γαρίφαλα και κανέλα, και κατόπιν τυλίγεται σε έντερο και πιέζεται αποβραδίς ώστε να αποκτήσει το χαρακτηριστικό επίπεδο φαρδύ σχήμα του. Στη συνέχεια, πασπαλίζεται με πιπέρι και κρεμιέται για να ξεραθεί στον αέρα για 2 μήνες περίπου.


Στην Τήνο και την Άνδρο, το φιλέτο αλατίζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για 3 ημέρες περίπου, μαρινάρεται σε γλυκό κρασί, καρυκεύεται με μαραθόσπορους, πιπέρι και μπαχάρι, τυλίγεται σε έντερο, πιέζεται και κατόπιν καπνίζεται για λίγες ώρες πάνω σε κληματόβεργα προτού το αφήσουν να ξεραθεί στον αέρα. Στη Μύκονο, καρυκεύεται με πιπέρι, μπαχάρι, ρίγανη και μάραθο. Οι παραδοσιακοί Μυκονιάτες φτιάχνουν επίσης μια μικρότερη εκδοχή, που ονομάζεται μπούμπουλο

Login to post comments