Ντοματάκι Γλυκό Κουταλιού από την Κω

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • 50 ντοματάκια
    • Λίγο ασβέστη
    • Αμύγδαλα ασπρισμένα (αποφλοιωμένα)
    • Γαρίφαλα
    • 2 κιλά ζάχαρη
    • Λίγο ροδόσταμο (ροδόνερο)
    • 2-3 ξυλάκια κανέλα
    • Μοσχολούλουδο
  • Εκτέλεση:
    • Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα ντοματάκια ανοίγοντας δύο τρύπες στη βάση τους.
    • Ανακατεύουμε αρκετό νερό με μια χούφτα ασβέστη και μόλις κατακάτσει και ξεχωρίσει από το νερό ρίχνουμε το νερό αυτό στη λεκάνη με τα ντοματάκια μέχρι να σκεπαστούν όλα καλά.
    • Τα αφήνουμε στο ασβεστόνερο όλη τη νύχτα και το πρωί τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό για να φύγει ο ασβέστης και τα κουκούτσια τους.
    • Παίρνουμε ένα ένα τα ντοματάκια στη χούφτα μας και τα πιέζουμε δυνατά μέχρι να βγουν όλα τα νερά τους.
    • Βάζουμε μέσα σε κάθε ντοματάκι από ένα αμύγδαλο ασπρισμένο, σπρώχνοντάς το από τη μεριά που τα έχουμε τρυπήσει, και ένα γαρίφαλο.
    • Τοποθετούμε τα ντοματάκια σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ροδόσταμο και την κανέλα και τα βράζουμε ώσπου να δέσει το σιρόπι.
    • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο μοσχολούλουδο και την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
    • Μόλις κρυώσουν τα ντοματάκια τα τοποθετούμε σε γυάλινα βάζα, ρίχνοντας από πάνω σιρόπι να σκεπαστούν καλά.
    • Διατηρούνται έτσι για 6-7 μήνες.
     
    Μια συνταγή από το βιβλίο "Γεύσεις Δωδεκανήσου" του Δωδεκανησιακού Οργανισμού Τουρισμού, Εκδ. Τοπίο.
  • Χρόνος:
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες: 25-30 κομμάτια
Login to post comments