Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine
Πρόσθετες Πληροφορίες
Υλικά:
1 κιλό
πατάτες Νάξου ξεφλουδισμένες
3 σφιχτές, ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες
από τον πυρήνα και κομμένες σε κομμάτια 3 εκ.
2 μεγάλα κρεμμύδια,
ξεφλουδισμένα, κομμένα στη μέση και κατόπιν σε λεπτές φέτες
½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο
ελαιόλαδο ή περισσότερο εάν θέλουμε
2 - 3 κ.σ. ξίδι από
κόκκινο κρασί
Αλάτι και πιπέρι
1 ½ κ.γ. ξερή ρίγανη
4 - 6 παστά φιλέτα
σαρδέλας, ξεπλυμένα
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις πατάτες σε μια
μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και βάζουμε να πάρουν βράση.
Ρίχνουμε αρκετό αλάτι.
Κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια
και σιγοβράζουμε τις πατάτες μέχρι να είναι τρυφερές όταν τις τρυπάμε με το
πιρούνι.
Τις σουρώνουμε και τις
ξεπλένουμε αμέσως σε κρύο νερό.
Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες
3 εκ.
και τις βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και
τα κρεμμύδια.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε
μαζί με σύρμα το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη.
Φυλάμε στην άκρη λίγες
κουταλιές από το ντρέσινγκ και περιχύνουμε την πατατοσαλάτα με το υπόλοιπο.
Ανακατεύουμε απαλά.
Για το σερβίρισμα, βάζουμε τα
φιλέτα σαρδέλας διακοσμητικά πάνω από την πατατοσαλάτα και περιχύνουμε με το
ντρέσινγκ που έχουμε φυλάξει.
Σερβίρουμε αμέσως.
Οι πατάτες της Νάξου είναι από τα πιο φημισμένα λαχανικά
στην Ελλάδα, σχετικά μικρές σε μέγεθος και με σφιχτή σάρκα. η συνταγή αυτή
αποτελεί προσαρμογή μιας κλασικής πατατοσαλάτας από μια ναξιώτισσα συγγραφέα
βιβλίων μαγειρικής, την Κατερίνα Σιδέρη.