Πατατοσαλάτα Νάξου

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • 1 κιλό πατάτες Νάξου ξεφλουδισμένες
    • 3 σφιχτές, ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες από τον πυρήνα και κομμένες σε κομμάτια 3 εκ.
    • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα, κομμένα στη μέση και κατόπιν σε λεπτές φέτες
    • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή περισσότερο εάν θέλουμε
    • 2 - 3 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
    • Αλάτι και πιπέρι
    • 1 ½ κ.γ. ξερή ρίγανη
    • 4 - 6 παστά φιλέτα σαρδέλας, ξεπλυμένα
  • Εκτέλεση:
    • Βάζουμε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και βάζουμε να πάρουν βράση.
    • Ρίχνουμε αρκετό αλάτι.
    • Κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε τις πατάτες μέχρι να είναι τρυφερές όταν τις τρυπάμε με το πιρούνι.
    • Τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε αμέσως σε κρύο νερό.
    • Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες 3 εκ. και τις βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
    • Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια.
    • Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε μαζί με σύρμα το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη.
    • Φυλάμε στην άκρη λίγες κουταλιές από το ντρέσινγκ και περιχύνουμε την πατατοσαλάτα με το υπόλοιπο.
    • Ανακατεύουμε απαλά.
    • Για το σερβίρισμα, βάζουμε τα φιλέτα σαρδέλας διακοσμητικά πάνω από την πατατοσαλάτα και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ που έχουμε φυλάξει.
    • Σερβίρουμε αμέσως.
     
    Οι πατάτες της Νάξου είναι από τα πιο φημισμένα λαχανικά στην Ελλάδα, σχετικά μικρές σε μέγεθος και με σφιχτή σάρκα. η συνταγή αυτή αποτελεί προσαρμογή μιας κλασικής πατατοσαλάτας από μια ναξιώτισσα συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής, την Κατερίνα Σιδέρη.
  • Χρόνος:
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες: 4 - 6
Login to post comments