Τυρόπιτα Λέρου

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • 1 κ.γ. μαγιά (σκόνη)
    • ½ κ.γ. ζάχαρη
    • 2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • ½ κ.γ. αλάτι
    • 1/ 4 φλιτζ. λιωμένο βούτυρο

    Για τη γέμιση:
    500 γρ. φέτα θρυμματισμένη
    1 κιλό μαλακιά μυζήθρα Λέρου θρυμματισμένη
    250 γρ. σκληρή μυζήθρα Λέρου τριμμένη
    6 μεγάλα αυγά
    ½ φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
    Αλάτι και μαύρο πιπέρι όσο θέλουμε
    1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
    1 ασπράδι αυγού ανακατεμένο απαλά με 1 κ.σ. νερό
    2 κ.γ. σουσάμι για γαρνίρισμα

  • Εκτέλεση:
    • Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά ή μέχρι να βγάλει φυσαλίδες.
    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
    • Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, ½ φλιτζάνι ακόμα ζεστό νερό και το λιωμένο βούτυρο.
    • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
    • Ζυμώνουμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει η ζύμη απαλή και μεταξένια, για 10-12 λεπτά.
    • Προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι, εάν χρειαστεί κατά το ζύμωμα.
    • Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα για 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
    • Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη φέτα, την μαλακιά μυζήθρα και την σκληρή μυζήθρα.
    • Σπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε ένα-ένα ανακατεύοντας πολύ καλά.
    • Προσθέτουμε το δυόσμο και πιπέρι.
    • Αλατίζουμε.
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.
    • Λαδώνουμε λίγο μια φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση.
    • Πιέζουμε απαλά τη ζύμη και την μοιράζουμε σε τρεις μπάλες.
    • Οι δύο μπάλες θα πρέπει να είναι λίγο μικρότερες από την τρίτη. Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 10 λεπτά περίπου, σκεπασμένη.
    • Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με έναν πλάστη μία από τις μικρότερες μπάλες σε κύκλο 35 εκ.
    • Βάζουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα.
    • Αφήνουμε να κρέμονται περίπου 5 εκ. έξω από τη φόρμα.
    • Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο λιωμένο βούτυρο.
    • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την δεύτερη μικρότερη μπάλα.
    • Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.
    • Ανοίγουμε την τρίτη μπάλα ζύμης σε κύκλο 28 εκ. και τη βάζουμε πάνω από τη γέμιση.
    • Τυλίγουμε τη ζύμη που εξέχει γύρω-γύρω στην φόρμα για να φτιάξουμε ένα διακοσμητικό στεφάνι.
    • Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε τρυπούλες στην επιφάνεια της ζύμης.
    • Αλείφουμε με το μείγμα ασπραδιού-νερού και  ασπαλίζουμε με σουσάμι.
    • Ψήνουμε την πίτα για 45-50 λεπτά, ή μέχρι να ψηθεί και να χρυσίσει.
    • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο ή να πάρει θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.
     
    Κάθε νησί του Αιγαίου έχει ένα τουλάχιστον δικό του τυρί. Η Λέρος, με την ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα της, την οποία βόσκουν ελεύθερα τα ζώα, εκτιμάται κυρίως για τις τοπικές μυζήθρες της.
  • Χρόνος:
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες: 8
Login to post comments