Νταϊάνα Κόχυλα Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine
Πρόσθετες Πληροφορίες
Υλικά:
4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις
χρήσεις, αλάτι
½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο
ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζ. ζεστό νερό
Για τη
γέμιση: 1 κιλό ανάμεικτα
άγρια χόρτα (παπαρουνόφυλλα, γλυκά λάπαθα, τσουκνίδες) 1 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο
ελαιόλαδο 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
ψιλοκομμένα, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι άγριο μάραθο,
πλυμένο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο Αλάτι και πιπέρι Ελαιόλαδο ή άλλο λάδι για
τηγάνισμα Ζάχαρη για το πασπάλισμα
(προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη: Αναμειγνύουμε το
αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ με το
εξάρτημα για τη ζύμη.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και
το νερό.
Αναμειγνύουμε μέχρι να
σχηματιστεί μια ζύμη.
Ζυμώνουμε, είτε με το χέρι
είτε στο μίξερ, μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και μαλακιά.
Σχηματίζουμε μια μπάλα,
βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση: Καθαρίζουμε,
χοντροκόβουμε και πλένουμε τα ανάμεικτα χόρτα.
Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή
φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα
κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα ανάεικτα χόρτα,
ανεβάζουμε τη φωτιά σε δυνατή και σοτάρουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Βγάζουμε από τη φωτιά και
αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα.
Ανακατεύουμε μέσα το κομμένο
μάραθο, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε τέσσερις
ίσες μπάλες.
Σε μια ελαφρά αλευρωμένη
επιφάνεια, ανοίγουμε μία μπάλα τη φορά σε ένα τετράγωνο 25 εκ.
Κόβουμε σε 9 ίσα τετράγωνα.
Βάζουμε από μια φουσκωτή
κουταλιά γέμιση σε κάθε τετράγωνο και διπλώνουμε σαν φάκελο, πιέζοντας τις
άκρες, για να σφραγίσουν.
Αφήνουμε στην άκρη μέσα σε ένα
αλευρωμένο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και
γέμιση.
Μόλις τα ετοιμάσουμε όλα,
ζεσταίνουμε 5 εκ.
ελαιόλαδο ή άλλο λάδι σε ένα μεγάλο σκεύος και τηγανίζουμε τα κατιμέρια σε
δόσεις, λίγα τη φορά, μέχρι να χρυσίσουν.
Τα βγάζουμε και τα
πασπαλίζουμε αμέσως, εάν θέλουμε, με ζάχαρη, ή τα σερβίρουμε όπως είναι, χωρίς
ζάχαρη.
Στραγγίζουμε σε απορροφητικό
χαρτί κουζίνας μετά το τηγάνισμα.
Τα κατιμέρια είναι διάφορα είδη τηγανίτας, και γλυκά και
αλμυρά, που βρίσκουμε σε όλο το Αιγαίο. Αν και ο συνδυασμός χόρτων και ζάχαρης
μοιάζει λίγο παράξενος, δεν είναι ασυνήθιστος. Μια παρόμοια μικρή γλυκιά
χορτόπιτα φτιάχνεται και στην Τήνο.