Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine
Κατιμέρια με Χόρτα και Ζάχαρη
Additional Info
-
Υλικά:
- 4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλάτι
- ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ½ φλιτζ. ζεστό νερό
Για τη γέμιση:
1 κιλό ανάμεικτα άγρια χόρτα (παπαρουνόφυλλα, γλυκά λάπαθα, τσουκνίδες)
1 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1 ματσάκι άγριο μάραθο, πλυμένο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο ή άλλο λάδι για τηγάνισμα
Ζάχαρη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
-
Εκτέλεση:
- Για τη ζύμη: Αναμειγνύουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ με το εξάρτημα για τη ζύμη.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό.
- Αναμειγνύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
- Ζυμώνουμε, είτε με το χέρι είτε στο μίξερ, μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και μαλακιά.
- Σχηματίζουμε μια μπάλα, βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά.
- Για τη γέμιση: Καθαρίζουμε, χοντροκόβουμε και πλένουμε τα ανάμεικτα χόρτα.
- Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα ανάεικτα χόρτα, ανεβάζουμε τη φωτιά σε δυνατή και σοτάρουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
- Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα.
- Ανακατεύουμε μέσα το κομμένο μάραθο, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Μοιράζουμε τη ζύμη σε τέσσερις ίσες μπάλες.
- Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε μία μπάλα τη φορά σε ένα τετράγωνο 25 εκ.
- Κόβουμε σε 9 ίσα τετράγωνα.
- Βάζουμε από μια φουσκωτή κουταλιά γέμιση σε κάθε τετράγωνο και διπλώνουμε σαν φάκελο, πιέζοντας τις άκρες, για να σφραγίσουν.
- Αφήνουμε στην άκρη μέσα σε ένα αλευρωμένο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.
- Μόλις τα ετοιμάσουμε όλα, ζεσταίνουμε 5 εκ. ελαιόλαδο ή άλλο λάδι σε ένα μεγάλο σκεύος και τηγανίζουμε τα κατιμέρια σε δόσεις, λίγα τη φορά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Τα βγάζουμε και τα πασπαλίζουμε αμέσως, εάν θέλουμε, με ζάχαρη, ή τα σερβίρουμε όπως είναι, χωρίς ζάχαρη.
- Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας μετά το τηγάνισμα.
Τα κατιμέρια είναι διάφορα είδη τηγανίτας, και γλυκά και αλμυρά, που βρίσκουμε σε όλο το Αιγαίο. Αν και ο συνδυασμός χόρτων και ζάχαρης μοιάζει λίγο παράξενος, δεν είναι ασυνήθιστος. Μια παρόμοια μικρή γλυκιά χορτόπιτα φτιάχνεται και στην Τήνο.
- Χρόνος:
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες:
Read 1583 times
Login to post comments