Κατιμέρια με Χόρτα και Ζάχαρη

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • 4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλάτι
    • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    • 1 ½ φλιτζ. ζεστό νερό

    Για τη γέμιση:

    1 κιλό ανάμεικτα άγρια χόρτα (παπαρουνόφυλλα, γλυκά λάπαθα, τσουκνίδες)
    1 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
    1 ματσάκι άγριο μάραθο, πλυμένο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
    Αλάτι και πιπέρι
    Ελαιόλαδο ή άλλο λάδι για τηγάνισμα
    Ζάχαρη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
  • Εκτέλεση:
    • Για τη ζύμη: Αναμειγνύουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ με το εξάρτημα για τη ζύμη.
    • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό.
    • Αναμειγνύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
    • Ζυμώνουμε, είτε με το χέρι είτε στο μίξερ, μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και μαλακιά.
    • Σχηματίζουμε μια μπάλα, βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά.
    • Για τη γέμιση: Καθαρίζουμε, χοντροκόβουμε και πλένουμε τα ανάμεικτα χόρτα.
    • Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
    • Προσθέτουμε τα ανάεικτα χόρτα, ανεβάζουμε τη φωτιά σε δυνατή και σοτάρουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
    • Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα.
    • Ανακατεύουμε μέσα το κομμένο μάραθο, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
    • Μοιράζουμε τη ζύμη σε τέσσερις ίσες μπάλες.
    • Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε μία μπάλα τη φορά σε ένα τετράγωνο 25 εκ.
    • Κόβουμε σε 9 ίσα τετράγωνα.
    • Βάζουμε από μια φουσκωτή κουταλιά γέμιση σε κάθε τετράγωνο και διπλώνουμε σαν φάκελο, πιέζοντας τις άκρες, για να σφραγίσουν.
    • Αφήνουμε στην άκρη μέσα σε ένα αλευρωμένο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.
    • Μόλις τα ετοιμάσουμε όλα, ζεσταίνουμε 5 εκ. ελαιόλαδο ή άλλο λάδι σε ένα μεγάλο σκεύος και τηγανίζουμε τα κατιμέρια σε δόσεις, λίγα τη φορά, μέχρι να χρυσίσουν.
    • Τα βγάζουμε και τα πασπαλίζουμε αμέσως, εάν θέλουμε, με ζάχαρη, ή τα σερβίρουμε όπως είναι, χωρίς ζάχαρη.
    • Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας μετά το τηγάνισμα.
     
    Τα κατιμέρια είναι διάφορα είδη τηγανίτας, και γλυκά και αλμυρά, που βρίσκουμε σε όλο το Αιγαίο. Αν και ο συνδυασμός χόρτων και ζάχαρης μοιάζει λίγο παράξενος, δεν είναι ασυνήθιστος. Μια παρόμοια μικρή γλυκιά χορτόπιτα φτιάχνεται και στην Τήνο.
  • Χρόνος:
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες:
Login to post comments