Φαβοκεφτέδες

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 1 φλιτζ. πολτοποιημένη μαγειρεμένη φάβα
    • ½ - 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1 φλιτζ. ψιλοκομμένα φύλλα μάραθου
    • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι όσο θέλουμε
    • 1 κοφτό κ.γ. κανέλα
  • Εκτέλεση:
    • Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι, μέχρι να χρυσίσει.
    • Βγάζουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε ένα μεγάλο μπολ.
    • Προσθέτουμε τη μαγειρεμένη φάβα, ½ φλιτζάνι αλεύρι, τον μάραθο, αλάτι, πιπέρι και την κανέλα.
    • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σφίξει το μείγμα και να γίνει απαλό, και προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι, εάν χρειαστεί.
    • Πλάθουμε μικρούς κεφτέδες με διάμετρο 4 εκ. περίπου παίρνοντας μια φουσκωτή κουταλιά τη φορά.
    • Πασπαλίζουμε με επιπλέον αλεύρι εάν θέλουμε.
    • Ζεσταίνουμε περίπου 2 εκ. ελαιόλαδο σε ένα βαρύ τηγάνι και ρίχνουμε τους κεφτέδες λίγους λίγους και τους τηγανίζουμε.
    • Τους γυρίζουμε και τους τηγανίζουμε και από την άλλη πλευρά.
    • Τους βγάζουμε μόλις χρυσίσουν και γίνουν τραγανοί εξωτερικά.
    • Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε μέχρι να τηγανίσουμε όλους τους φαβοκεφτέδες.
    • Τους σερβίρουμε ζεστούς ή χλιαρούς.
     
    Είναι δύσκολο να επιλέξουμε μια συνταγή με φάβα ανάμεσα στις πολλές που υπάρχουν σε όλες τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Το μικρό κίτρινο όσπριο είναι τοπικός ήρωας, βασικό είδος διατροφής αλλά και βάση για δημιουργικότητα. Παρά την ταπεινή του φύση έχει μετατραπεί σε βασικό συστατικό σε αμέτρητες τοπικές σπεσιαλιτέ. Το συγκεκριμένο πιάτο παντρεύει τη φάβα με ένα άλλο τοπικό σήμα κατατεθέν: τον άγριο μάραθο, που αρωματίζει αμέτρητα ελληνικά νησιώτικα πιάτα.
  • Χρόνος:
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες: 6 - 8
Login to post comments