(0 ψήφοι)

Αμυγδαλωτά

Μία από τις καλύτερες, μεθυστικές λιχουδιές είναι τα αμυγδαλωτά. Το σχήμα όπως και τα αρώματά τους, διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Εν γένει τα αμυγδαλωτά φτιάχνονται από ασπρισμένα αλεσμένα αμύγδαλα ή από αμυγδαλόπαστα, μαρέγκα, και μερικές φορές και σιμιγδάλι. Έχουν σχήματα σαν αχλάδια, μικρά λοφάκια, μπαλάκια, μισοφέγγαρα κ.λπ. και πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη. Τα πιο γνωστά είναι μάλλον της Άνδρου, όπου υπάρχει μια παραδοσιακή τοπική βιομηχανία. Τα αμυγδαλωτά της Άνδρου αρωματίζονται με ανθόνερο.

Στη Σίφνο, τα αμυγδαλωτά φτιάχνονται είτε με ασπρισμένα είτε με ολόκληρα αμύγδαλα. Τα γλυκαίνουν με μέλι και τα αρωματίζουν ελαφρά με μπαχαρικά και με ροδόνερο ή με εκχύλισμα πικραμύγδαλου. Στη Μύκονο, τα αμυγδαλωτά έχουν μακρόστενο σχήμα. Η Ίος, η Σύρος και η Τήνος είναι επίσης γνωστές για τα αμυγδαλωτά τους. Στα Δωδεκάνησα φτιάχνονται αμυγδαλωτά στη Λέρο, την Πάτμο (όπου ονομάζονται απιδάκια, δηλ. μικρά αχλαδάκια), στην Κάσο και τη Ρόδο, αλλά και αλλού. Αρωματίζονται κυρίως με ροδόνερο. Σε πολλές από αυτές τις συνταγές, εκτός από μία της Λέρου, προστίθεται πολλές φορές και φρυγανιά στο μείγμα αμυγδάλου για να προσδώσει σώμα. Στη Ρόδο ψήνονται στο φούρνο. Σε όλα τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, τα αμυγδαλωτά αποτελούν ένα κλασικό γλύκισμα που προσφέρεται σε γάμους και αρραβώνες.

Login to post comments