Τυρόψωμο με Κρόκο Ανάφης

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • ½ κ.γ. κλωστούλες κρόκου
    • 1/ 4 φλιτζ. ζεστό νερό
    • 2 φλιτζ. πλήρες γάλα
    • 1 φακελάκι (7 γρ.) ξερή μαγιά
    • 6 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
    • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    • 1 κοφτό κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
    • 3 φλιτζ. χοντροτριμμένη ντόπια ωριμασμένη μυζήθρα ή οποιαδήποτε σκληρή, ωριμασμένη μυζήθρα Αιγαίου
    • 2 κ.γ. αλάτι
    • 4-5 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο χρειαστεί, και επιπλέον για το πασπάλισμα, 4-5 φλιτζ. σκληρό αλεύρι, όσο χρειαστεί
  • Εκτέλεση:
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC.
    • Διαλύουμε τον κρόκο στο ζεστό νερό και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
    • Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το γάλα (χωρίς να βράσει) και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
    • Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο ζεστό γάλα και αφήνουμε να σταθεί μέχρι να αρχίζει να κάνει φυσαλίδες, για 15 λεπτά περίπου.
    • Ρίχνουμε μέσα τον κρόκο και το νερό του, τα αυγά και το ελαιόλαδο, κατόπιν ρίχνουμε μέσα στο μείγμα το μοσχοκάρυδο, το τυρί και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
    • Ρίχνουμε από 4 φλιτζάνια από το κάθε αλεύρι μέσα στο υγρό εναλλάξ σε δόσεις του ½ φλιτζανιού και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να αναμειχθούν καλά.
    • Ανακατεύουμε, μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
    • Βγάζουμε από το μπολ και ζυμώνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να σφίξει η ζύμη και να είναι απαλή, για 10-15 λεπτά, προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι εάν χρειαστεί.
    • Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, την γυρίζουμε να λαδωθεί παντού και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
    • Την αφήνουμε να σταθεί σε ένα ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 2 ώρες περίπου.
    • Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο ταψί.
    • Μοιράζουμε τη ζύμη σε 2 ίσες μπάλες και σχηματίζουμε με κάθε μπάλα μια στρογγυλή φρατζόλα με διάμετρο 20-25 εκ.
    • Βάζουμε την κάθε φρατζόλα στις δύο άκρες του ταψιού ή σε δύο διαφορετικά ταψιά.
    • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 45 λεπτά ακόμα.
    • Ψήνουμε τα τυρόψωμα μέχρι να χρυσίσουν, για 50 λεπτά περίπου.
    • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

    Ο κρόκος είναι ένα από τα αρχαιότερα ελληνικά νησιώτικα βότανα και θεραπευτικά φυτά. Η συγκομιδή του απεικονίζεται σε μια από τα πιο γνωστές μινωικές τοιχογραφίες από το ακρωτήρι της Σαντορίνης. Αν και σήμερα ο πιο γνωστός εμπορικά κρόκος προέρχεται από την Κοζάνη, χρησιμοποιείται ακόμα στην Ανάφη στις Κυκλάδες και στην Αστυπάλαια στα Δωδεκάνησα σε διάφορες τοπικές σπεσιαλιτέ, ιδίως σε ψωμιά και άλλα αρτοσκευάσματα φούρνου.
  • Χρόνος:
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες: 12
Login to post comments