Νταϊάνα Κόχυλα Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine
Πρόσθετες Πληροφορίες
Υλικά:
1 μέτριο λάχανο, καθαρισμένο
και χοντροτριμμένο
½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο
ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 φουσκωτό κ.γ. μαραθόσπορους,
αλεσμένους σε μύλο μπαχαρικών ή κοπανισμένους σε γουδί με γουδοχέρι
2/ 3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
Σύρου
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο
πιπέρι, όσο θέλουμε
150 γρ. λούζα
καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
Ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις
χρήσεις
1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο
άγριο μάραθο
Εκτέλεση:
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά
το τριμμένο λάχανο.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το
ελαιόλαδο σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το λάχανο, το σκόρδο
και τους μαραθόσπορους, ανακατεύοντας πότε πότε, για 5-6 λεπτά, ή μέχρι το
λάχανο να μαραθεί και να μειωθεί σε όγκο κατά το ήμισυ.
Προσθέτουμε το κρασί και
αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα,
κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζουμε το λάχανο για 15 λεπτά περίπου.
Με μια ξύλινη κουτάλα
ανακατεύουμε μέσα και τη λούζα.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5
λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ, χτυπάμε μαζί με
σύρμα το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και το αλεύρι.
Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην
κατσαρόλα και ανακατεύουμε, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 7 λεπτά
ακόμα, για να εξαλειφθεί η γεύση του αλευριού.
Προσθέτουμε τα κομμένα φύλλα
μάραθου και σερβίρουμε αμέσως.
Το πιάτο αυτό είναι μια
παραλλαγή ενός παραδοσιακού πιάτου που συνήθως θέλει χοιρινό λουκάνικο Σύρου.
Εδώ, η τοπική λούζα αντικαθιστά το λουκάνικο για μια πιο κομψή απόδοση του
πιάτου. Κάποιες επιπρόσθετες αλλαγές είναι η χρήση ξύσματος λεμονιού, σκόρδου
και ντόπιου λευκού κρασιού.