Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine
Λάχανο Λεμονάτο με Λούζα και Μάραθο
Πρόσθετες Πληροφορίες
-
Υλικά:
- 1 μέτριο λάχανο, καθαρισμένο και χοντροτριμμένο
- ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 φουσκωτό κ.γ. μαραθόσπορους, αλεσμένους σε μύλο μπαχαρικών ή κοπανισμένους σε γουδί με γουδοχέρι
- 2/ 3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί Σύρου
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλουμε
- 150 γρ. λούζα καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
- Ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
- 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο άγριο μάραθο
-
Εκτέλεση:
- Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το τριμμένο λάχανο.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το λάχανο, το σκόρδο και τους μαραθόσπορους, ανακατεύοντας πότε πότε, για 5-6 λεπτά, ή μέχρι το λάχανο να μαραθεί και να μειωθεί σε όγκο κατά το ήμισυ.
- Προσθέτουμε το κρασί και αλατοπιπερώνουμε.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζουμε το λάχανο για 15 λεπτά περίπου.
- Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέσα και τη λούζα.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά περίπου.
- Στο μεταξύ, χτυπάμε μαζί με σύρμα το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και το αλεύρι.
- Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 7 λεπτά ακόμα, για να εξαλειφθεί η γεύση του αλευριού.
- Προσθέτουμε τα κομμένα φύλλα μάραθου και σερβίρουμε αμέσως.
Το πιάτο αυτό είναι μια παραλλαγή ενός παραδοσιακού πιάτου που συνήθως θέλει χοιρινό λουκάνικο Σύρου. Εδώ, η τοπική λούζα αντικαθιστά το λουκάνικο για μια πιο κομψή απόδοση του πιάτου. Κάποιες επιπρόσθετες αλλαγές είναι η χρήση ξύσματος λεμονιού, σκόρδου και ντόπιου λευκού κρασιού. - Χρόνος:
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 4 - 6
Διαβάστηκε 2128 φορές
Login to post comments