Λάχανο Λεμονάτο με Λούζα και Μάραθο

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • 1 μέτριο λάχανο, καθαρισμένο και χοντροτριμμένο
    • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
    • 1 φουσκωτό κ.γ. μαραθόσπορους, αλεσμένους σε μύλο μπαχαρικών ή κοπανισμένους σε γουδί με γουδοχέρι
    • 2/ 3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί Σύρου
    • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλουμε
    • 150 γρ. λούζα καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
    • Ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
    • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο άγριο μάραθο
  • Εκτέλεση:
    • Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το τριμμένο λάχανο.
    • Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το λάχανο, το σκόρδο και τους μαραθόσπορους, ανακατεύοντας πότε πότε, για 5-6 λεπτά, ή μέχρι το λάχανο να μαραθεί και να μειωθεί σε όγκο κατά το ήμισυ.
    • Προσθέτουμε το κρασί και αλατοπιπερώνουμε.
    • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζουμε το λάχανο για 15 λεπτά περίπου.
    • Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέσα και τη λούζα.
    • Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά περίπου.
    • Στο μεταξύ, χτυπάμε μαζί με σύρμα το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και το αλεύρι.
    • Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 7 λεπτά ακόμα, για να εξαλειφθεί η γεύση του αλευριού.
    • Προσθέτουμε τα κομμένα φύλλα μάραθου και σερβίρουμε αμέσως.

    Το πιάτο αυτό είναι μια παραλλαγή ενός παραδοσιακού πιάτου που συνήθως θέλει χοιρινό λουκάνικο Σύρου. Εδώ, η τοπική λούζα αντικαθιστά το λουκάνικο για μια πιο κομψή απόδοση του πιάτου. Κάποιες επιπρόσθετες αλλαγές είναι η χρήση ξύσματος λεμονιού, σκόρδου και ντόπιου λευκού κρασιού.
  • Χρόνος:
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες: 4 - 6
Login to post comments