(0 ψήφοι)

Αρμπαρόριζα

Λίγη προσοχή πού θα τοποθετήσετε τη γλάστρα με αυτό το αρωματικό φυτό και θα ανταμειφθείτε!

Το όνομα της αρμπαρόριζας προέρχεται από το erba + roza, που σημαίνει στα ιταλικά χόρτο ρόδινου χρώματος. Οι πολλές τοπικές ονομασίες της, όπως πελαργόνιο (βοτανική ονομασία), μοσχομολόχα (την αναφέρουν σε περιοχές της Χαλκιδικής), λουκουμόχορτο, αλμπαρόζα, αρμανέλα, αρμπακανέλα, μπαρμπαρούσα, ίσως και άλλα, δείχνουν τη συχνή και ποικίλη χρήση της σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος.

Φυτό αρωματικό… και καλλωπιστικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο ως εδαφοκαλυπτικό ή κρεμοκλαδές. Ζει πολύ καλά σε γλάστρα, αρκεί να το τοποθετήσουμε σε απάνεμο και θερμό σημείο του μπαλκονιού μας. Είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και αν πέσει το θερμόμετρο κάτω από το μηδέν χρήσιμο είναι να μεταφέρουμε τη γλάστρα σε πιο προστατευμένο μέρος. Είναι σκληρός θάμνος, με ύψος 0,30-0,70 εκ., προερχόμενος από τη νότια Αφρική (καλλιεργείται σε Αλγερία, Αίγυπτο, Κένυα, Μαρόκο). Μπορεί να καλλιεργηθεί σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες της Πελοποννήσου και των νησιών. Τα φύλλα της είναι χνουδωτά και πολύ εύοσμα (μυρίζει σαν λιβάνι), ενώ το άνθος της έχει χρώμα ροζ.

Μπορούμε να τη μεταφυτεύσουμε την άνοιξη… με μοσχεύματα, με τον εξής τρόπο: κόβουμε βλαστάρια που δεν έχουν λουλούδια, μήκους 0,15 εκ. Προσέχουμε όταν φυτέψουμε το κομμένο βλαστάρι το χώμα να είναι ελαφρύ (προσθέτοντας ποτάμια άμμο ή φύκια καλά πλυμένα). Το ποτίζουμε συχνά στην αρχή και προσθέτουμε ένα βιολογικό λίπασμα ριζοβολίας. Η ανθοφορία ξεκινά την άνοιξη και διαρκεί όλο το καλοκαίρι.

Στη μαγειρική… δίνει το άρωμά της στις μαρμελάδες, σε κομπόστες, κυδώνι και σταφύλι, και σε γλυκά του κουταλιού. Επίσης, σε λουκούμια, παγωτά και ποτά.

Ως αιθέριο έλαιο… χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη ζαχαροπλαστική και στον ποτοποιία.

Φυτό χρήσιμο… ακόμη και στη λογοτεχνία. Έχει αναφερθεί από τον Νίκο Καζαντζάκη στο έργο «Καπετάν Μιχάλης» για τη μυρωδιά της και ο συγγραφέας Ν. Μαρίνος έχει γράψει το βιβλίο με τίτλο «Λουΐζα και αρμπαρόριζα», στο οποίο την περιγράφει ως ένα από τα δύο συστατικά του έρωτα.

Αν παίξουμε το ρόλο του κηπουρού καλά… τότε η αρμπαρόριζα θα μας ανταμείψει με το άρωμά της, την ομορφιά και τη γλυκύτητά της.

Όπως λέει ο Επίκτητος στο ΙΖ’ κεφάλαιο του βιβλίου «Επίκτητου Εγχειρίδιον», «συλλογίσου ότι είσαι υποκριτής του δράματος που ο ποιητής θέλει, αν είνε σύντομον το δράμα, σύντομου, αν μακρόν, μακρού… Διότι εις την εξουσίας σου είνε το να υποκριθείς καλά το πρόσωπο που σου εδόθη- αλλά εις την εξουσίαν άλλου να εκλέξει το πρόσωπον που θα υποκριθείς».

 

Άρθρο: Άγγελος Ζίας, κηπουρός

Πηγή: Περιοδικό «Gourmet», Εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», Τεύχος 77, 2 Μαΐου 2010

 

Login to post comments