Φακόρυζο

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • 2 φλιτζ. ψιλή φακή
    • 3/ 4 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    • 2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες και με το ζουμί τους
    • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
    • 1 φλιτζ. μακρύκοκκο ρύζι
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Εκτέλεση:
    • Βάζουμε τις φακές σε ένα σουρωτήρι και τις ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.
    • Σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις φακές για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να καλυφθούν καλά με το λάδι.
    • Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε.
    • Ρίχνουμε το νερό.
    • Σκεπάζουμε και βάζουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
    • Αλατίζουμε.
    • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τις φακές για 25-30 λεπτά περίπου, ή μέχρι να κρατάνε στο δόντι.
    • Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
    • Βάζουμε το μείγμα πάλι να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι να δέσει.
    • Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι.
    • Προσθέτουμε περισσότερο νερό, εάν χρειαστεί, για να είναι το μείγμα υγρό.
    • Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουν βαθύ χρυσό χρώμα, για 15-20 λεπτά.
    • Βγάζουμε από τη φωτιά και αναμειγνύουμε με το μαγειρεμένο μείγμα ρυζιού - φακής.
    • Σερβίρουμε.

    Στα νότια Δωδεκάνησα, ο συνδυασμός οσπρίων, ιδίως της φακής, και ζυμαρικών ή ρυζιού είναι πολύ δημοφιλής. Υπάρχουν δεκάδες ελαφρώς διαφορετικές παραλλαγές του ίδιου πιάτου, με ρύζι, πλιγούρι και φρέσκα ή ξερά ζυμαρικά.
  • Χρόνος:
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες: 6
Login to post comments