Νταϊάνα Κόχυλα Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine
Πρόσθετες Πληροφορίες
Υλικά:
500 γρ.
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 μεγάλα αυγά
½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο
ελαιόλαδο
6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
650 γρ.
χοιρινό κιμά
650 γρ.
μοσχαρίσιο κιμά
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
250 γρ. ξερή
ντόπια μυζήθρα από την Κω ή άλλη ωριμασμένη μυζήθρα νησιού του Αιγαίου,
ψιλοτριμμένη
Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε το αλεύρι μαζί
με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
Σπάμε τα αυγά στη λακκούβα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Με ένα πιρούνι, δουλεύουμε το
αλεύρι μέσα στο υγρό μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη.
Ζυμώνουμε μέσα στο μπολ με τα
χέρια και μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για να τη ζυμώσουμε κι άλλο,
μέχρι να γίνει μαλακιά και σχετικά σφιχτή.
Τη βάζουμε σε ένα λαδωμένο
μπολ και τη σκεπάζουμε με μια πλαστική μεμβράνη.
Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για
1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο μεταξύ, λιώνουμε το μισό
βούτυρο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε
τους κιμάδες μέχρι να αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι και
πιπέρι.
Ανακατεύουμε μέσα και την
κανέλα.
Μαγειρεύουμε μέχρι ο κιμάς να
πάρει χρυσοκαφετί χρώμα, για 12 λεπτά.
Βγάζουμε από τη φωτιά και
αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα
με νερό να βράσει.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό
ταψί 40 εκ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε τέσσερις
ίσες μπάλες.
Αλευρώνουμε λίγο μια επιφάνεια
εργασίας.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε τέσσερα
φύλλα, στο ίδιο μέγεθος με το ταψί.
Κόβουμε κάθε φύλλο ζύμης σε
τέσσερις λωρίδες 10 εκ.
Βουτάμε κάθε λωρίδα μέσα στο
νερό φορώντας γάντια σιλικόνης ή με μια τρυπητή κουτάλα μέχρι να αλλάξει ελαφρά
χρώμα, όπως τα ζυμαρικά, για 2 λεπτά.
Τις βγάζουμε και τις
στραγγίζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι.
Τοποθετούμε τέσσερις λωρίδες
επικαλυπτόμενες στον πάτο του βουτυρωμένου ταψιού.
Πασπαλίζουμε από πάνω το 1/3
του κιμά.
Ρίχνουμε από πάνω το 1/3 του
τυριού.
Επαναλαμβάνουμε με άλλες
τέσσερις λωρίδες ζύμης, μια στρώση κιμά και μια στρώση τυρί.
Τοποθετούμε άλλες τέσσερις
λωρίδες ζύμης, τον υπόλοιπο κιμά και το υπόλοιπο τυρί.
Ολοκληρώνουμε με τις υπόλοιπες
τέσσερις λωρίδες ζύμης, πιέζοντάς τις λίγο στις άκρες για να σφραγίσουν.
Χαράζουμε σε μερίδες την
επιφάνεια της πίτας.
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο
και το ρίχνουμε πάνω από την πίτα.
Βάζουμε στον φούρνο.
Μόλις η ζύμη πάρει χρυσοκαφετί
χρώμα, ρίχνουμε τον ζωμό και το γάλα στην επιφάνεια.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά
περίπου, μέχρι να χρυσίσει η ζύμη και να γίνει η γέμιση.
Βγάζουμε από τη φωτιά,
αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
Στην Κω, χρειάζεται μια
ασυνήθιστη τεχνική κατά την προετοιμασία της ζύμης: ποσάρεται λίγο πριν το
ψήσιμο ώστε το τελικό προϊόν να είναι κάτι μεταξύ ζυμαρικού και φύλλου.