Μακαρούνα του Πασά

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 7 μεγάλα αυγά
    • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    • 6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
    • 650 γρ. χοιρινό κιμά
    • 650 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
    • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    • Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
    • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
    • 250 γρ. ξερή ντόπια μυζήθρα από την Κω ή άλλη ωριμασμένη μυζήθρα νησιού του Αιγαίου, ψιλοτριμμένη
  • Εκτέλεση:
    • Αναμειγνύουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
    • Σπάμε τα αυγά στη λακκούβα.
    • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
    • Με ένα πιρούνι, δουλεύουμε το αλεύρι μέσα στο υγρό μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη.
    • Ζυμώνουμε μέσα στο μπολ με τα χέρια και μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για να τη ζυμώσουμε κι άλλο, μέχρι να γίνει μαλακιά και σχετικά σφιχτή.
    • Τη βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε με μια πλαστική μεμβράνη.
    • Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
    • Στο μεταξύ, λιώνουμε το μισό βούτυρο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τους κιμάδες μέχρι να αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα.
    • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
    • Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
    • Ανακατεύουμε μέσα και την κανέλα.
    • Μαγειρεύουμε μέχρι ο κιμάς να πάρει χρυσοκαφετί χρώμα, για 12 λεπτά.
    • Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
    • Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει.
    • Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 40 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.
    • Μοιράζουμε τη ζύμη σε τέσσερις ίσες μπάλες.
    • Αλευρώνουμε λίγο μια επιφάνεια εργασίας.
    • Ανοίγουμε τη ζύμη σε τέσσερα φύλλα, στο ίδιο μέγεθος με το ταψί.
    • Κόβουμε κάθε φύλλο ζύμης σε τέσσερις λωρίδες 10 εκ.
    • Βουτάμε κάθε λωρίδα μέσα στο νερό φορώντας γάντια σιλικόνης ή με μια τρυπητή κουτάλα μέχρι να αλλάξει ελαφρά χρώμα, όπως τα ζυμαρικά, για 2 λεπτά.
    • Τις βγάζουμε και τις στραγγίζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι.
    • Τοποθετούμε τέσσερις λωρίδες επικαλυπτόμενες στον πάτο του βουτυρωμένου ταψιού.
    • Πασπαλίζουμε από πάνω το 1/3 του κιμά.
    • Ρίχνουμε από πάνω το 1/3 του τυριού.
    • Επαναλαμβάνουμε με άλλες τέσσερις λωρίδες ζύμης, μια στρώση κιμά και μια στρώση τυρί.
    • Τοποθετούμε άλλες τέσσερις λωρίδες ζύμης, τον υπόλοιπο κιμά και το υπόλοιπο τυρί.
    • Ολοκληρώνουμε με τις υπόλοιπες τέσσερις λωρίδες ζύμης, πιέζοντάς τις λίγο στις άκρες για να σφραγίσουν.
    • Χαράζουμε σε μερίδες την επιφάνεια της πίτας.
    • Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω από την πίτα.
    • Βάζουμε στον φούρνο.
    • Μόλις η ζύμη πάρει χρυσοκαφετί χρώμα, ρίχνουμε τον ζωμό και το γάλα στην επιφάνεια.
    • Ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να χρυσίσει η ζύμη και να γίνει η γέμιση.
    • Βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

    Στην Κω, χρειάζεται μια ασυνήθιστη τεχνική κατά την προετοιμασία της ζύμης: ποσάρεται λίγο πριν το ψήσιμο ώστε το τελικό προϊόν να είναι κάτι μεταξύ ζυμαρικού και φύλλου.
  • Χρόνος:
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες: 8 - 10
Login to post comments